Loparski pomorci pristajali su u veliku marsejsku luku tražeći najljepši facol za svoju dragu

Facoli su na čakavskom marame. Crveni facoli, šareni, svileni i vuneni. Tu su i oni za maškare i oni za korotu. Loparski na otoku Rabu bili su nešto što su pomorci donosili s putovanja, kao poklon svojim majkama i zaručnicama.

I maškaruna su se facolima kitili. Sjećaju se i prepričavaju stare dane Loparanke podno oltara sa zavjetnim facolima.

Loparski pomorci pristajali su u veliku marsejsku luku. Lutali bi ulicama bogatoga Marseillea tražeći najljepši facol za svoju dragu. Facoli su nakon mnogih oluja, teškoga mora, umornih dana stizali u Lopar.

- To se nigdje nije moglo nabaviti nego u Francuskoj, a nije bilo ni novca. To se nije moglo nabaciti, vrijedilo je kao zlato - rekla je Rajka Paparić.

U crkvici zavjetni facoli krase oltar i pričaju pomoračke priče. Sjećaju se ove žene svojih muževa i facola.

- Kada bi pomorci doživjeli nekakvu nesreću na brodu, onda bi se zavjetovali pa bi donijeli te facole. Svaki ima svoju priču - dodala je Paparić.

I danas u loparskoj crkvici, na brijegu iznad luke, svaka obitelj dotakne i pomiluje svoj obiteljski facol.

- Za svakodnevne životne potrebe, za probleme, putovanja, pomorce koji su bili u toj prilici da donesu facole i iskažu zahvalnost za sigurnu plovidbu, siguran put, čak i za zahvalu da su se mogli sretno vratiti u obitelj i obitelj priskrbiti kruh - kazao je Božidar Volarić, loparski župnik.

Pod facolima se tražila utjeha. Pod daškom vjetra koji ih njiše pjevalo se sjetno pomorcima na morima.

Albina Andreškić čuvarica je loparskih facola. U njezinoj zbirci 110 je tih rapskih marama. Starih i novih, svilenih, vunenih, šarenih i crnih, onih koji su išli u miraz i u maškare i onih koji su se nosili u koroti. Jedan facol vezan je uz njezina oca, zaljubljenog u nedostižni francuski facol.

- Cijelog života mu je bila želja da ima svoj francuski facol, međutim moj tata je umro, tada sam se ja zaputila u Marseille i našla sam veliku količinu francuskih facola - rekla je Albina.

Po facolu se moglo vidjeti je li žena u veselju, žalosti ili velikoj tuzi zbog muža nestalog na moru. I danas se facoli brižljivo čuvaju u obiteljskim škrinjama. Majke ih predaju kćerima na čuvanje. Francuske facole, crvene koralje i prastare zlatne naušnice, donosi emisija More.

I.G.