Lokalno stanovništvo vrijeđa oskudno odjevene turiste – Ministar ih pozvao da to ne čine

Glavni otok tanzanijskog arhipelaga, Zanzibar, omiljeno je odredište mnogim turistima diljem svijeta. Turizam im je osnovna grana gospodarstva koja ovom poluautonomnom području donosi i značajnu zaradu. No čini se da je opuštenost turista u ovom poznatom afričkom turističkom odredištu dozlogrdila tamošnjim stanovnicima.

Ministar turizma Zanzibara Simai Mohammed upozorio je lokalno stanovništvo da ne vrijeđaju ili zlostavljaju turiste koji nose oskudnu odjeću. U razgovoru za BBC rekao je da će vlada poduzeti mjere protiv ljudi koji vrijeđaju turiste, a koji su ključni za otočnu ekonomiju.

Rekao je da bi i sam savjetovao turistima koji nisu “pristojno odjeveni” da to učine jer je uvjeren da bi turisti to shvatili u pozitivnom smislu i ispravili bi ono što smeta lokalnoj zajednici. Upozorava da je slučaj vrijeđanja oskudno odjevenih turista u zadnje vrijeme postao sve češći i da bi tu praksu trebalo hitno prekinuti.

– U nekim dijelovima Stone Towna duž Kenyatta Roada, broj takvih incidenata bio je uistinu velik. Ozbiljno ćemo se pozabaviti onima koji vrijeđaju turiste i govore im da odu kući – najavio je zanzibarski ministar turizma.

Turizam predstavlja značajan izvor prihoda ovog poluautonomnog područja i njegov je najveći izvor deviza. Procjenjuje se da je turistički sektor 2020. godine doprinio porastu otočkog BDP-a za 28%, dok su se devizni prihodi povećali za čak 82%.

No kako to obično biva, glad za sigurnom zaradom koju donosi turizam vrlo lako se može oteti kontroli na štetu lokalnog stanovništva, a to se po svemu sudeći dogodilo Zanzibaru, na kojem uglavnom živi konzervativno i pretežno muslimansko društvo.

K.B.