Lokacije riječkih špina od sada se mogu pronaći na interaktivnoj karti

RIJEKA - Riječko komunalno društvo KD VIK na svojim je web stranicama objavilo mapu s detaljnim lokacijama riječkih javnih špina i time dodatno olakšalo pristup besplatnoj pitkoj vodi u gradu.

Mapiranjem riječkih špina KD ViK želi podsjetiti i na važnost smanjenja plastičnog otpada, pogotovo onog jednokratnog, i pozvati sve namjernike, slučajne prolaznike i turiste da svoje boce pune svježom riječkom vodom iz najbliže im špine.

Građani i svi oni koji se nalaze u Rijeci mogu uživati u osvježavajućoj riječkoj vodi sve do 15. listopada kada se špine, osim onih u strogom centru grada, gase do njihovog ponovnog otvaranja u travnju.

Karta s lokacijama riječkih špina predstavljena je u sklopu obilježavanja Svjetskog dana voda, a možete ju pronaći OVDJE.

U 'gradu koji teče' sve se vrti oko vode. Od imena grada vezanog uz moćnu i lijepu kršku ljepoticu, 18 kilometara dugu rijeku Rječinu, do imena ulica, parkova i naselja - Vodovodna, Mlaka, Potok, Školjić.

Posebnost riječke vode krije se u očuvanoj i čistoj izvorskoj krškoj vodi, čija se zdravstvena ispravnost osigurava tek postupkom dezinfekcije klorovim-dioksidom. Stoga ni ne čudi što su o njezinoj kvaliteti od davnina satkane priče i legende, a danas je jedan od najsnažnijih promotora i simbola 'grada koji teče'.

U osvježavajuću pitkost i ukusnost riječke vode svatko se može uvjeriti na slavinama i tuševima postavljenim na brojnim gradskim lokacijama - ulicama, trgovima i plažama.

Poseban je osjećaj, posebno tijekom najveće ljetne žege, popiti ukusnu i hladnu vodu iz riječke 'špine' - javnih slavina. Njima se nastoje zadovoljiti osnovne ljudske potrebe za vodom i na najizravniji način pozvati na sigurno i svakodnevno korištenje visokokvalitetne vode, besplatno dostupne svima.

Vidljivi su to podsjetnici na vodno izobilje i neizmjerno prirodno bogatstvo kojima ovaj grad od davnina obiluje, a koje se trajnim ulaganjima u vodnokomunalnu infrastrukturu i odgovornim upravljanjem adekvatno štiti i čuva, priopćio je KD VIK.

B.K.