LOCIRAN SRUŠENI BRITANSKI F-35B Utrka s Rusima i Kinezima u pronalasku skupog visokotehnološkog ratnog stroja

Još uvijek traje potraga za nestalim britanskim borbenim zrakoplovom F-35B koji se jučer srušio u Sredozemno more. Nosač zrakoplova HSM Queen Elizabeth s kojeg je poletio trenutno se, uz još jedan vojni brod nalazi uz obalu Cipra i prema njihovoj putanju, da se zaključiti da su Britanci možda locirali olupinu ovog skupog zrakoplova.

Podsjetimo, novi britanski lovac 5. generacije vrijedan 120 milijuna eura, srušio se u srijedu ujutro po lokalnom vremenu. Iako je lokacija na kojoj je pao zrakoplov označena  kao nepoznata, potraga se vrši na području istočnog Mediterana, između Cipra i Egipta. Ministarstvo obrane Velike Britanije oglasilo se jučer samo šturim priopćenjem da se pilot katapultirao, da je spašen iz mora i da je uzrok pada letjelice nepoznat.

Britansko Ministarstvo obrane također je spomenulo da se sve dogodilo usred redovitih vježbi u međunarodnim vodama, pa je to potaklo nagađanja britanskih medija koji se ne libe pisati da su Rusi, ali i Kinezi vrlo zainteresirani da se domognu superlovca. Ipak, za ove tvrdnje britanskih tabloida zasad nema nikakvih dokaza.

Inače jedini britanski nosač zrakoplova, HSM Queen Elizabeth, nedavno se vratio u Europu iz posjete Singapuru. Na brodu je bilo ukrcano osam britanskih i 10 američkih lovaca 5. generacije F-35B.

Umirovljeni kontraadmiral Chris Parry smatra da je uzrok pada lovca kvar motora.

– Iako F-35B imaju dobar prosjek, neizbježno je da neke od ovih letjelica visokih performansi, koje rade u izrazito zahtjevnom okruženju, povremeno budu izgubljene – rekao je on.

Prema podacima sa stranice britanskih zračnih snaga RAF, tehnologija ovom zrakoplovu omogućuje da djeluje neotkriven u neprijateljskom zračnom prostoru.

Smatra se da je ovo prvi gubitak F-35B izvan SAD-a, zrakoplova koji ima mogućnosti kratkog polijetanja i vertikalnog slijetanja poput britanskog, sada već umirovljenog Harrier jump jet-a.

D.G.

Britanski borbeni zrakoplov se srušio u Sredozemno more