LNG terminal na sjeveru Njemačke dobio dozvolu Europske komisije

Europska komisija dala je zeleno svjetlo za rad terminala za ukapljeni prirodni plin (LNG) u sjeveroistočnom njemačkom gradu Lubminu, objavio je operater terminala.

Komisija je potvrdila izuzeće od određenih propisa njemačke Savezne agencije za mreže u studenom, objavio je u četvrtak operater Deutsche Regas. No još se čeka suglasnost nadzornog državnog tijela. Vlada njemačke države u kojoj se Lubmin nalazi, Mecklenburg-Vorpommern, nedavno je najavila da će odluku donijeti u siječnju.

Deutsche Regas je u srijedu dobio državnu dozvolu za dovod plina u okviru probnog rada. Kako navode iz kompanije, radi se o manjoj količini proizvedenoj tijekom nužnih ispitivanja tehničkih postrojenja.

Čelnik nadzornog odbora Deutsche Regasa Stephan Knabe u srijedu nije mogao reći kada će prvi plin iz testova biti pušten u mrežu iako bi to moglo biti u ovoj godini. U Wilhelmshavenu, u pokrajini Donjoj Saskoj, plin je u srijedu prvi put uveden u mrežu tijekom testne faze tamošnjeg LNG terminala. Komercijalni se rad očekuje od sredine siječnja.

S radom bi također uskoro trebao početi i LNG terminal u Brunsbüttelu, u njemačkom Schleswig-Holsteinu. Njemačka se među ostalim oslanja na LNG koji se isporučuje brodovima, nastojeći nadomjestiti izgubljene isporuke plina iz Rusije.

Hina