Ljude u Mandrama oduševio ovaj dupin

MANDRE - Jedan je dupin u Mandrama svojom igrom oduševio stanovnike i goste ovog mjesta na otoku Pagu.

Mnogi su ih, kažu, puno puta vidjeli, ali nikad zabilježili, što je ipak pošto za rukom autorici ovih fotografija.

Foto: Kirsten Hengst

Inače, naiđete li na dupine u svojoj blizini, obavezno se upoznajte s pravilima ponašanja.

Pravila ponašanja prilikom susreta s dupinom ili kitom

- Ne usmjeravati plovilo direktno prema opaženim životinjama.

- Ukoliko im se želi približiti, potrebno je to učiniti polako, brzinom manjom od 5 čv (9 km/h), slijedeći paralelno smjer njihova kretanja te je potrebno izbjegavati nagle promjene smjera ili brzine.

- Ne proizvoditi iznenadne zvukove motorom. Osigurati da je u krugu od 100 m od životinje samo jedno plovilo, a u krugu od 200 m ne više od tri plovila.

- Ne ostajati u njihovoj blizini duže od 30 minuta.

Foto: Kirsten Hengst

- Ukoliko se kod životinja primijete znakovi uznemirenosti ili se primijete majke s mladuncima, potrebno je odmah (promjenom smjera, bez ubrzavanja) napustiti područje susreta.

- Područje susreta potrebno je napustiti usmjeravajući plovilo suprotno od pravca kretanja životinja, postupno ubrzavajući tek kad je plovilo udaljeno više od 200 m od dupina.

- Zbog sigurnosti pojedinaca  i sigurnosti dupina ili kita ne plivati i ne roniti s njima, ne hraniti ih niti ih pokušavati dodirivati.

- Ne bacati smeće u more i ne ostavljati isto na obali i plažama; dupini mogu slučajno progutati plastične vrećice što može uzrokovati njihovo ugibanje.

- Svako namjerno uznemiravanje dupina ili kita potrebno je prijaviti Sektoru inspekcijskog nadzora zaštite prirode pri Upravi za inspekcijske poslove Ministarstva zaštite okoliša i energetike i nadležnoj policiji.

- Nalaz ozlijeđene, bolesne ili uginule životinje potrebno je dojaviti na broj 112 ili HAOP-u putem adrese e-pošte: vrste@haop.hr .