LIŽNJAN Sedam zanimljivosti o ovom čarobnom istarskom kutku

LIŽNJAN – Na krajnjem jugoistoku Istre, u krajoliku mediteranskog raslinja brnistre, smjestilo se ribarsko i ratarsko naselje Ližnjan-Lisignano što s brežuljka gleda na Kvarnerski zaljev sve do otoka Cresa i Lošinja.

Općina Ližnjan-Lisignano obuhvaća i obližnja naselja Valturu, Muntić, Jadreške i Šišan.Daleka, a ipak dodirljiva povijest ovih prostora zapisana je u ostacima rimskog naselja Vizače (Nesactium) nedaleko od Valture, a u crkvi Majke Božje od Kuj, ostavila nam je u naslijeđe očuvani ranokršćanski mozaik.

Foto: Pulsevents.hr

Ovaj skroviti kutak čistog mora i razvedene obale što u njega uranja stijenjem i šljunkom, svakom će namjerniku otkriti ljepotu ovog 28 kilometara dugog neizgrađenog priobalja.

Donosimo vam sedam zanimljivosti o ovom čarobnom istarskom kutku, tako blizu, a opet, tako daleko razvikanim hrvatskim destinacijama.

1. U općini Ližnjan-Lisignano nalazi se područje ekološke mreže Luka Budava – Istra. Područje je sastavni dio najveće očuvane mreže prirodnih područja u Europskoj uniji, a zaštićeno je radi dobro očuvanih šuma hrasta česmine (Quercus ilex L.) u površini od 1.237 ha. Proteže se uz samu obalnu crtu općine u dužini od 17,5 km, odnosno zauzima 56% ukupne obalne crte općine.

Foto: Pulsevents.hr

2. Krajolici općine Ližnjan svojom konfiguracijom idealni su za avanturistički biciklizam.

3. Žuti cvjetovi brnistre prekrasan su ukras ližnjanskog krajobraza. O brnistri Ližnjanci govore s puno poštovanja i ljubavi pa ne čudi da je svoje mjesto pronašla i u grbu općine Ližnjan-Lisignano.

Foto: Latinka Janjanin

4. Ljubitelje kajakarenja posebno će oduševiti slikoviti otočić Levan koji krasi jedna od najljepših pješčanih plaža Istre, a valovi i vjetrovi uvale Kuje raj su za sve windsurfere i kajtere.

5. Originalno zvono s olupine “Cesare Rossarol”, jedini sačuvani predmet s lakog razarača, čuva se u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre u Puli. Visoko je 33cm, a široko 30 cm.

Krstarica Cesare Rossarol – Foto: Derk Remmers

6. Ni promatrači ptica neće biti zakinuti na području općine Ližnjan, a posebno će biti sretni oni koji će, tijekom ljetnih mjeseci, naići na pčelaricu Merops apiaster, vrlo rijetku i živopisnu pticu.

7. Na području općine Ližnjan moguće se baviti lovom i ribolovom, a na svoje će doći i svi zaljubljenici u trekking, odbojku na pijesku i paintball.

Foto: Anton Prekalj

Silvija Jacić