Livade posidonije uništavaju se sidrenjem

Dvojbe nema, to su staništa posidonije – morske trave čije livade sa stotinjak vrsta alga i životinja sporo rastu, a još se sporije obnavljaju, što ih i čini posebno osjetljivima. U Hrvatskoj je posidonija strogo zaštićena vrsta, a na razini Europske unije štiti je Direktiva o zaštiti prirodnih staništa i divlje faune i flore. Projektom IMPRECO županijska javna ustanova MORE i KRŠ uspostavit će trajni nadzor nad posidonijom na Paklenim otocima.

Livade posidonije pluća su mora; kao amazonska prašuma na kopnu. Posljednjih dvadeset godina invazivne alge iz roda Caulerpa uzimaju im životni prostor, a uništavaju ih i ljudi – na Paklenim otocima pokraj Hvara to i ne znajući čine nautičari svakim novim sidrenjem, piše HRT.

U jednom sidrenju strada tridesetak čuperaka. Staništa se vrlo sporo obnavljaju – treba im doslovno sto godina.

Naselja koja danas imamo u našem podmorju vjerojatno su nastala prije nego što su Hrvati došli na ovo podmorje!

Javna ustanova MORE i KRŠ promiče ekološki prihvatljiv sustav sidrenja, rade i na buđenju ekološke svijesti kod turista – pa će do početka sezone pokrenuti interaktivnu web-stranicu za Paklene otoke.

Projektom IMPRECO, u kojem inače sudjeluje sedam država, uvest će se trajni nadzor nad morskim ekosustavom Paklenih otoka. Ustanova će ga provoditi s vanjskim suradnicima – roniocima.

HRT