Listopad 2022. prema mjerenjima najtopliji u 30-ak godina u Europi

Prema podacima o prethodnih tridesetak godina, mjesec listopad 2022. bio je najtopliji u Europi, objavila je u srijedu europska klimatološka služba Copernicus, po kojoj su prosječne temperature bile "gotovo 2 stupnja Celzija više u odnosu na referentno razdoblje od 1991. do 2020.".

Europska služba, koja nema usporediva očitanja prije razdoblja 1991.-2020., već je objavila da je ljeto 2022. bilo najtoplije do sada zabilježeno (oko 1,34C iznad normale).

- Teške posljedice klimatskih promjena sada su očite i trebamo ambiciozne klimatske mjere na COP27 kako bismo osigurali smanjenje emisija i kako bismo stabilizirali temperature blizu cilja od 1,5 stupnjeva utvrđenog Pariškim sporazumom - rekla je zamjenica direktora Copernicusa za klimatske promjene (C3S) Samantha Burgess.

Prema europskoj službi, "toplinski val rezultirao je rekordnim dnevnim temperaturama u zapadnoj Europi, te rekordnim listopadom za Austriju, Švicarsku i Francusku, kao i za veći dio Italije i Španjolske".

Europski kontinent je kontinent koji se najbrže zagrijava na Zemlji

Tijekom proteklih 30 godina, u Europi su temperature porasle više nego dvostruko od globalnog prosjeka, zagrijavajući se oko 0,5C po desetljeću, prema izvješću Svjetske meteorološke organizacije (OMM) i C3S objavljenom 2. studenog.

U listopadu se u pojedinim dijelovima kontinenta toj nenormalnoj vrućini pridružio, kao i ljeti, manjak kiše.

Vrijeme je bilo suše od prosjeka u većem dijelu južne Europe i na Kavkazu, bilježi Copernicus.

Nasuprot tome, "nad sjeverozapadom Pirenejskog poluotoka, dijelovima Francuske i Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva i Irske, nad sjeverozapadom Skandinavije, nad velikim dijelom istočne Europe, istočne i središnje Turske, vrijeme je bilo vlažnije od prosjeka'.

U ostatku svijeta, Copernicus primjećuje da je "Kanada doživjela rekordnu vrućinu, a puno više od prosječnih temperatura zabilježene su i na Grenlandu i u Sibiru".

Naprotiv, "najniže temperature u odnosu na prosjek zabilježene su u Australiji, na krajnjem istoku Rusije i u dijelovima zapadne Antarktike".

Od kraja 19. stoljeća Zemlja se zagrijala za gotovo 1,2°C, a otprilike polovica tog porasta dogodila se u posljednjih 30 godina.

Ova godina je na putu da bude peta ili šesta najtoplija u povijesti unatoč utjecaju fenomena La Nine od 2020., prirodnog fenomena u Tihom oceanu koji hladi atmosferu, prenosi HRT.

Hina