Lijepe vijesti iz Pule - jedna od najugroženijih vrsta raste i razvija se "prema planu"!

PULA - Riječ je od raži zvjezdopjegi koja živi u Aquariumu Pula i izgleda baš lijepo raste! A, uvijek je lijepo čuti koju dobru vijest kad su ugrožene vrste u pitanju.

Djelatnici Aquariuma Pula objavom na Facebooku razveselili su mnoge ljubitelje morskih organizama, posebno onih ugroženijih pa ćemo i mi prenijeti njihovu objavu i razveseliti vas!

Nakon izvaljivanja iz jajne kapsule, jedinka je bila duga 8.5 cm, dok joj je trenutna duljina oko 16 cm (maksimalna dužina tijela kod odraslih mužjaka je 72 cm , a kod ženki 76 cm).

Zanimljivo je da je to vrsta koja se u našem akvariju razmnožila po prvi put!

Foto:Facebook/Aquarium Pula

Spolnu zrelost dosežu relativno rano, otprilike u trećoj godini života, a ženke godišnje izlegu 34 do 112 jajnih kapsula. Neposredno nakon izlijeganja, najčešće u siječnju, juvenilne jedinke od ~8 cm sele se u pliće more( 5-7 m), a postepeno kako rastu, sele se na veće dubine. Ova vrsta ima relativno kratak životni vijek, procijenjen na 10 godina. Genetska istraživanja ukazuju na postojanje dvije subpopulacije R. asterias – jedne u Jadranskom moru i jedne u Tirenskom/Ligurskom moru. Na globalnoj IUCN-ovoj listi 2015. godine R. asterias navedena je kao gotovo ugrožena svojta, dok je regionalno, i danas navedena kao najmanje zabrinjavajuća svojta.

J.T.