Liječnike specijaliste će na otoku Hvaru umjesto države financirati privatna zaklada

HVAR – Prošlotjednim potpisivanjem ugovora između Zaklade Vera i dr. Matko Miličić – Maleško i Udruge građana Vita Pharos započeo je projekt kojim se financijski i operativno organizira četiri dolaska liječnika-specijalista mjesečno u Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije u Hvaru tijekom sljedeće dvije godine.

Ovo je prvi u nizu planiranih projekata novoosnovane Zaklade Vera i dr. Matko Miličić – Maleško, koji će stanovnicima otoka Hvara omogućiti da na svom otoku obave specijalističke preglede iz područja kardiologije i reumatologije, a u budućnosti i drugih specijalističkih grana medicine, bez potrebe za odlaskom u Split ili neki drugi zdravstveni centar izvan otoka.

Udruga Vita Pharos, uz dugogodišnje sufinanciranje lokalnih samouprava – gradova Hvar i Stari Grad te općine Jelsa, nastavit će s financiranjem i organizacijom još minimalno dva dolaska specijalista mjesečno pa će otočani u konačnici imati najmanje šest dolazaka liječnika-specijalista mjesečno što je u ovom trenutku, kažu, dovoljno za potrebe stanovnika otoka Hvara.

Županijski Dom zdravlja u Hvaru u svom stalnom radnom odnosu ima liječnike obiteljske medicine, pedijatra, ginekologa, radiologa, oftalmologa, fizijatra i gostujućeg ortopeda, a samo dio ostalih specijalizacija ima dozvolu za rad u ovoj ustanovi čime su limitirane mogućnosti zdravstvene skrbi za lokalno stanovništvo tijekom cijele godine kao i turista tijekom sezone.

Zaklada Vera i dr. Matko Miličić – Maleško i Udruga građana Vita Pharos dogovaraju proširenje suradnje i na druge oblike zdravstvene pomoći stanovništvu otoka Hvara, poput akcije dermatološkog pregleda otočana kao i druge oblike ranog otkrivanja malignih i ostalih teških oboljenja.

O inicijatorima projekta

Zaklada Vera i dr. Matko Miličić – Maleško osnovana je 2022. godine s ciljem pružanja potpore pravnim i fizičkim osobama za poticanje i promicanje kulturno-umjetničke, znanstvene, obrazovne, zdravstvene, socijalne ili druge društvene djelatnosti kojom se promiče opća korist i djelovanje za opće dobro. U svom radu Zaklada je orijentirana na lokalnu zajednicu, prvenstveno otoke Hvar i Korčulu. Zaklada je u potpunosti financirana vlastitim sredstvima osnivača i trenutno je jedina zaklada sa sjedištem u Hvaru. Članovi Upravnog odbora su dr. Matko Miličić, Paval Baničević, Frano Baničević, Aljoša Maričić, Jelena Dulčić i Lidija Arbanas.

Udruga građana Vita Pharos osnovana je 1999. godine na inicijativu dr. Dina Carića, a početak je vezan uz razvoj projekta “Ranog otkrivanja raka dojke na srednjedalmatinskim otocima Hvaru, Korčuli, Visu i Lastovu”. Ovo je prvi projekt na otocima koji se i danas provodi u sklopu sedam godina kasnije oformljenog nacionalnog projekta za rano otkrivanje raka dojke. Udruga je kroz članarine i donacije kupila dva mamografa, ultrazvuk i dodatne sonde te je organizirala preventivne preglede radiologa, onkologa i citologa, edukativna predavanja, bila je začetnik uvođenja dijagnostike dojke u Domu zdravlja itd. Prije nekoliko godina udruga žena Vita Pharos preimenovana je u udrugu građana, proširila je djelatnost i aktivno je uključena u organizaciju dolazaka liječnika-specijalista u Hvar.

K.B.