Liječnici u Malom Lošinju prijetio smrću - Dobio zabranu približavanja

MALI LOŠINJ -Koordinacija hrvatske liječničke medicine (KoHOM) najoštrije je u četvrtak osudila napad na liječnicu obiteljske medicine koju je pacijent napao u ambulanti na Lošinju, upozorivši da su liječnici i medicinske sestre sve više izloženi verbalnom i fizičkom nasilju.

41-godišnjak je telefonski prijetio smrću liječnici opće prakse u ispostavi Doma zdravlja Primorsko-goranske županije u Malom Lošinju. Dan kasnije, osumnjičenika su lošinjski policijski službenici pritvorili, nakon čega je doveden na ispitivanje u državno odvjetništvo. Određena mu je mjera zabrane približavanja.

KoHOM poziva nadležne institucije, prvenstveno Ministarstvo zdravstva i DORH, domove zdravlja i ostale na poduzimanje svih mjere kako bi se zaustavilo nasilje prema zdravstvenim djelatnicima zbog kojega su oštećeni i svi ostali pacijenti.

“Poražavajuća je činjenica da napadnuta liječnica kojoj se prijetilo smrću, iako iznimno potresena, nije mogla otići na bolovanje”, upozorava se u priopćenju uz pojašnjenje kako bi zbog njezina bolovanja dvije ambulante ostale bez liječnika, jer ona obavlja zamjenu i za drugu ambulantu.

Napadnuta liječnica ne može dobiti ni zamjenu za specijalizaciju koja je već započela, navodi se.

Na Lošinju su samo četiri ambulante koje pokrivaju otoke Cres, Lošinj, Ilovik i Unije, zbog čega liječnici ne mogu otići na bolovanje ili godišnji.

“Zaduženi su za mrtvozorstvo, a u sezoni za velik broj turista. Slika je to stanja na otocima u kojoj se primarni zdravstveni sustav urušava”, a na što KoHOM, kako ističe, godinama upozorava nadležne.

D.G.