Leonardo DiCaprio podijelio video o zaštićenoj periski u Hrvatskoj: "Njena populacija se smanjuje..."

Popularni holivudski glumac Leonardo DiCaprio na svom je Instagram profilu podijelio video snimljen u Hrvatskoj u kojem je svojim pratiteljima objasnio kako strogo zaštićena školjka u Jadranu odumire.

Riječ je o videu na kojemu se vidi da je u Jadranskom moru u Hrvatskoj pronađena ugrožena skupina divovskih školjki. Leonardo ne krije koliko ga je razveselila vijest koju je dobio iz Hrvatske, a o čemu se radi objasnio je svojim pratiteljima u videu koji je repostao sa stranice Washington Post climate coverage koji su oni objavili 20. prosinca.

"Znanstvenici su otkrili mladu skupinu ugroženih divovskih školjki kod obale Hrvatske u Jadranskom moru. Populacija plemenite školjke, koja može narasti i 120 centimetara, opada otkad je smrtonosni patogen pogodio tu vrstu 2016. godine.

Popularni glumac je u svijetu, osim svojih glumačkih sposobnosti, poznat po zalaganju za očuvanje prirode, o čemu nerijetko piše na društvenim mrežama.

View this post on Instagram

A post shared by Leonardo DiCaprio (@leonardodicaprio)

Video na DiCaprijevom profilu skupio je više od 50 tisuća lajkova u nekoliko sati. "U Hrvatskoj je zovu periska, a ljudi iz Akvarija Pula predano rade kako bi ovu vrstu vratili u život u Jadranu. Leo, stvarno primjećuješ sjajne stvari za ekosustav", "Tvoja strast prema okolišu prava je inspiracija", "Hvala što dijeliš ovako sjajne priče. Pozdrav iz Hrvatske", neki su od komentara obožavatelja.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Svjedočimo li njihovom izumiranju ili će se populacija plemenite periske ipak oporaviti?
Hoće li se populacija plemenite periske u Sredozemlju nakon pomora koji traje od 2016. ikada oporaviti, ili ćemo svjedočiti njihovom izumiranju? Za opstanak vrste bore se i hrvatski znanstvenici. Provjeravaju svaku dojavu o živim jedinkama, pokušavaju prikupiti mlađ i intenzivno ispituju parazit koji je uzročnik pomora. U šibenskom zaljevu istraživači
Juvenilne jedinke plemenite periske moći će se pogledati u izložbenom prostoru pulskog akvarija
U izložbu im se uskoro pridružuje i „Morana“ koja je skupljena 2021. kraj otoka Plavnika. Kako bi dodatno osvijestili javnost te približili ljepotu i krhkost plemenite periske, najvećeg školjkaša Mediterana, u pulskom akvariju su odlučili juvenilne jedinke prikazati i u izložbenom prostoru akvarija. U sklopu projekta “Očuvanje plemenite periske (Pinna