LEGENDE SVJETLA 06. lipnja u Zagrebu i 08. lipnja u Rijeci

Knjiga Jurice Gašpara Legende svjetla dio je velikog samostalnog projekta, kojeg je Udruga Lux Mediterraneum započela kroz trogodišnje istraživanje hrvatskih svjetionika, te autorova osobnog i znanstvenog iskustva i rada na djelu. Dio je priče, koja će se zaokružiti ovog ljeta s dokumentarnim filmom Igora Goića, „Legends of the Light“.

Ukratko o Legendama svjetla:

Mnoge su priče ostale neispričane jer svjetioničar svoju priču ispriča vlastitoj okolini – obitelji, kolegi ili nekom rijetkom namjerniku koji se iskrca na svjetionik da mu bude gost.
Takve se prenesu onoliko puta koliko je priča snažna. Neke zamru brzo, dok druge ostaju u predaji. I za one koje još žive, naposljetku se rijetko zna kome su se dogodile, kad i gdje zapravo? Jesu li istina ili tek legenda?

Saznat ćete ako otvorite monografiju na 320 stranica s obiljem umjetničkih fotografija, upotpunjenih lirskim i dokumentarističkim crticama o životu na svjetioniku, te s relevantnim povijesnim okvirom o njihovom nastanku.

Knjiga je rezultat:
– trogodišnjeg razgovora s preostalim jadranskim svjetioničarima i iskustvu autora u suživotu na svjetioniku.
– istraživanja dostupnih podataka o gradnji jadranskih svjetionika, te kratak presjek monumentalnog višedesetljetnog plana Austro-Ugarske države da
uspostavi mrežu od stotinu svjetionika na obali istočnog Jadrana. Raspadom te države, zaustavljena je gradnja kompliciranih i čvrstih objekata za smještaj svjetioničara i njihovih obitelji.
– istraživanja arhivske građe o životu na svjetionicima u vremenu od gradnje do današnjih dana
– sustavnog fotografiranja svjetionika u svim (ne)mogućim uvjetima, gdje smo željeli prikazati život na pučinskim hridima kakav do sad nikad nije sustavno zabilježen.

Uđite u do sad neistraženi svijet hrvatskih svjetionika i njihovih duša, svjetioničara.

Knjigu možete kupiti ovdje. Sponzorirani članak