Ledeni pokrivač Grenlanda u 20 godina izgubio 4.700 milijardi tona leda

Golemi ledeni pokrivač na Grenlandu izgubio je 4700 milijardi tona leda u 20 godina što je izazvalo podizanje razine oceana za 1,2 centimetra, po novim podacima danskog istraživanja Arktika objavljenima ovaj tjedan.

Taj volumen otopljenog leda, koji bi površinu Sjedinjenih Država prekrio s pola metra vode, osobito je važan za obale Grenlanda, po istraživanju koje se temelji na satelitskom praćenju programa “Grace”, prenosi N1.

– Od početka mjerenja u travnju 2002., ledeni pokrivač Grenlanda izgubio je oko 4700 gigatona leda ili 4700 prostornih kilometara – objavio je Polar Portal, krovna organizacija danskih instituta za Arktik.

– To topljenje leda pridonijelo je podizanju razine mora za 1,2 centimetara – dodao je.

– Podaci pokazuju da se većina gubitka leda događa na rubovima ledenog pokrivača gdje se led povlači, da se ledene fronte povlače u fjordovima i na tlu i da je topljenje jače na površini leda – objasnio je.

Po tim podacima, osobito je pogođena zapadna obala Grenlanda.

Globalno zagrijavanje osobito je alarmantno na Arktiku, gdje se zadnjih desetljeća odvija tri do četiri puta brže nego u ostatku svijeta, po zadnjim znanstvenim istraživanjima.

Po istraživanju koje je potkraj siječnja objavila NASA, ubrzano topljenje leda u blizini obala posljedica je zagrijavanja Arktičkog oceana što pridonosi “barem kao i zrak na površini” smanjenju ledenog pokrivača.

Topljenje leda na Grenlandu u ovome je trenutku glavni uzročnik podizanja razine oceana na Zemlji. Ledenjaci na Grenlandu povlače se šest do sedam puta brže nego prije 25 godina, po NASA-i.

Po klimatolozima, na Grenlandu ima toliko leda da bi oceani mogli porasti za više od sedam metara kada bi se otopio.

Arktički ledeni pokrivač također se jako povukao izgubivši gotovo 13 posto površine u deset godina.

Hina