"Ledena berba maslina je maslinarska perverzija"

BRAČ - Pomodarstvo i ekstravagantnost pojedinaca koji su zalutali u maslinarstvo, ništa nam novo ni dobro neće donijeti, smatra maslinarski stručnjak.

- Svi maslinari, ali i oni koji uživaju u maslinovom ulju, znaju da se plodovi maslina beru u najpovoljnijem stupnju zrelosti kako bismo preradom dobili najkvalitetnije ekstra djevičansko maslinovo ulje, koje ne služi samo za svjetlo, kao nekad u prošlosti, kada su se plodovi brali krajem godine po buri i kiši - piše za časopis Maslinar Sinaj Bulimbašić.

Maslinovo ulje danas služi za hranu i to ne bilo kakvu hranu nego onu koja nam pruža užitak, ali i za lijek, dodaje.

Pomodarstvo i ekstravagantnost pojedinaca koji su zalutali u maslinarstvo, nastavlja Bulimbašić, ništa nam novo ni dobro neće donijeti.

Branjem i sakupljanjem plodova masline, par mjeseci poslije idealnog stupnja optimalne tehnološke zrelosti, može se dobiti samo loš, nekvalitetan, nejestiv proizvod, pa čak i zdravstveno štetan za ljudski organizam, upozorava.

- Ni na jednom svjetskom natjecanju u kvaliteti maslinovog ulja nije se pojavio uzorak maslinovog ulja iz tzv. ledene berbe pod snijegom i ledom okovanih maslina. Nadam se da i neće - kazuje Bulimbašić.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Istarski maslinari: Ulja će biti dovoljno, njegova kvaliteta prvorazredna ali i cijena paprena
Očekivanja istarskih maslinara su unatoč nezapamćenoj suši, velika. Masline su zdrave, ploda ima dovoljno, a prve kapi ovogodišnjeg ulja nagovještavaju proizvod svjetske klase. No za litru ekstradjevičanskog maslinova ulja trebat će posegnuti dublje u džep i izdvojiti poveći iznos. U maslinike na j…