LED NA MORU Trst svjedoči fenomenu koji se ne pamti već 25 godina!

Tko god se jutros u ovom gradu probudio dovoljno rano svjedočio je pojavi koja nije viđena zadnjih 25 godina. Nad morem se formirao tanki sloj leda.

Morski rezervat Miramar u Trstu zabilježio je fenomen koji u Trstu nije viđen 25 godina, zaleđeno more. Ovo je nešto što su možda doživljavale neke prošle generacije iz vremena kada su zime bile hladnije, ali mladi gotovo više nisu upoznati s ovom pojavom.

Tanki sloj leda pojavio se noćas iznad razine mora šireg područja Tršćanskog zaljeva, piše Primorski dnevnik.

Slična pojava, u nešto širim razmjerima, dogodila se prije skoro točno 25 godina, 25. siječnja 1999.

"Tko" je odgovoran za ovakvu pojavu?

Tršćanskim područjem trenutačno vlada anticiklona s jako toplim visinskim zrakom. Radiosonda iz Rivolta je tako odredila nultu izotermu (točku smrzavanja vode) na visini od oko 2.936 metara u ponoć. Zbog toga je atmosfera vrlo stabilna i postoji izražen temperaturni preokret pa su temperature neposredno iznad tla nekoliko stupnjeva niže nego na visini od nekoliko metara.Meteorološki opservatorij regionalne ekološke agencije Arpa izmjerio je u srijedu ujutro 3,4 stupnjeva Celzijusa na pristaništu u Trstu. Zbog izražene stabilnosti atmosfere i odsustva vjetrova, vrlo je vjerojatno da su temperature u najnižim prizemnim slojevima bile nekoliko stupnjeva niže nego na visini od oko dva metra gdje su postavljeni službeni termometri. Ulogu u formiranju leda vjerojatno je odigrala i magla, tj.njezin tanji sloj koji se već nekoliko dana zadržavao iznad vode i blokirao sunčeve zrake kao i povećao udio slatke vode u gornjem sloju mora.

J.T.