Američki vojni brod povučen iz uporabe nakon manje od 9 godina aktivnog rada

Američki vojni brod Coronado povučen je iz mornarice prošlog tjedna, manje od devet godina nakon što je skupocjeni brod ušao u aktivnu službu.

Odluka o završetku plovidbe je donijela američka mornarica, a razlog su strukturni nedostaci i pukotine na trupu, prenosi vojni portal Bulgarianmilitary. Riječ je o pukotinama u trupu i brzoj koroziji metala.

Zabrinjavajuća otkrića o borbenim brodovima iz ove klase dolaze u trenutku kad se Američka ratna mornarica bori s pitanjem prelaska cijele klase u varijante korveta klase Freedom. No i njih će američka mornarica umiroviti u 2023. godini. To znači da će potpuno napustiti ovaj neuspjeli model, a ušteđena sredstva bit će uložena u program fregate Constellation.

LCS Coronado pripada klasi Independence, napadačkom desantnom brodu koji djeluje vrlo blizu neprijateljske obale. Odluka o umirovljenju broda donesena je davno, no 14. rujna službeno je stavljen izvan pogona. Uz LCS Coronado, još su dva broda povučena, uključujući USS Independence i  LCS Freedom [LCS-1] klase Freedom.

Posljednji zapovjednik Coronada, zapovjednik Spike Lamson, rekao je u srijedu da je brod "bio prethodnica za dokazivanje sposobnosti i uspješno izvršenje niza misija".

- Predanost njenih posada i pratećih timova jamčila je budući uspjeh ove klase brodova i posada koje će njima upravljat Ponosan sam što sam služio zajedno s njezinim Mornarima i zahvalan sam na prilici da se Coronadu oprostim od kojeg zaslužuje.- rekao je Lamson, prema priopćenju američke mornarice.

LCS program prvi je put najavljen prije više od 20 godina, u studenom 2001. godine, a zamišljen je kao idealan brod za svijet u kojem su Sjedinjene Države bile jedina velesila.

No, konstruktori tada možda nisu razmatrali mogućnost da će se američka mornarica jednog dana morati boriti s konvencionalnim protivnicima poput Kine i Rusije, a u međuvremenu su se pojavila pitanja o sposobnosti brodske klase da preživi bitku sa suparničkom mornaricom.

D.G.