LASTOVSKO OTOČJE Postavljeni kolektori za prihvat ličinki plemenite periske

LASTOVO - Projekt očuvanja plemenite periske u Jadranu koji koordinira Ministarstvo okoliša i održivog razvoja, a sufinancira Fond za energetsku učinkovitost, nastavlja se kroz dosadašnje i nove aktivnosti do 2025.godine.

Istraživački tim Hrvatskog veterinarskog instituta iz Zagreba, u suradnji sa djelatnicima PP Lastovsko otočje u periodu od 14.05. - 20.05.2023. godine postavio je kolektore za prihvat ličinki plemenite periske na istim lokacijama kao i u protekle dvije godine: Mrčara, Mali Maslovnjak, Borova, Vejo Lago, Mrca i Skrivena Luka.

Kolektori će plutati u struji mora do listopada kad će biti izvađeni i pregledani. Nadamo se pronalasku ličinki plemenite periske što bi ukazalo na postojanje živih odraslih jedinki, otpornih na parazita Haplosporidium pinnae, koji se tijekom ljetnih mjeseci razmnožavaju, a samim tim i osiguravaju opstanak ove endemske vrste.

Projekt je ujedinio profesionalne i rekreativne ronioce, svijest o očuvanju morskog eko sustava je izuzetno ojačala i potakla sve zaljubljenike u more da javljaju, snimaju i bilježe žive jedinke, direktnim javljanjem partnerima projekta ili putem aplikacije MINGOR-a: "Have You seen It".

Puno ronioca u moru donosi puno informacija, a kad uz svoju aktivnost još izraze i želju za snimanjem i bilježenjem pronalazaka, uspjeh je zagarantiran.

Upravo takav ronioc je i gospodin Frane Škratulja iz Zaklopatice, po čijoj dojavi su pronađene dvije žive jedinke Pina rudis(periska kamenitog dna).

Svaki pronalazak vrijedi zabilježiti i dojaviti, pa ovim putem unaprijed želimo zahvaliti svima koji će odvojiti dio svog vremena i pomoći nam da sačuvamo ovaj endem Mediterana, plemenitu perisku.

I.B.