LASTOVO TRAIL Peto izdanje utrke s dvije potpuno nove staze!

LASTOVO – Peto izdanje Lastovo traila je za svoje natjecatelje pripremio dvije potpuno nove staze Malog (11km) i Vejog Fumara (21km) u hladovini sjeverne strane.

Mali Fumar – 11 km – starta ispred crkve Sv. Kuzme i Damjana i odmah nakon 400 m kreće na greben Straža, ujedno KT1, poznatiji kao “Pokladareva grža”odakle se svake godine već 538. put tradicionalno spušta lastovski Poklad, a koji je od 2008. godine svrstan u nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske.

Nakon toga se staza starim težačkim putem spušta u Zaklopaticu i u uvalu Korita odakle se uspinje novom planinarskom stazom na jedan od najljepših vidikovaca na otoku – Sozanj – KT4. Drugi dio staze se spaja pored crkvice Sv. Luke na stari put Ubli – Lastovo koji preko lastovskih maslinika i vinograda vodi do Sv. Ilije – KT7, smještenog iznad bogatog lastovskog polja. Zadnju kontrolu prije cilja u uvalu Mihajla smo smjestili na uzvisini Baterija iznad Lučice – KT11, s koje se pruža savršen pogled na zalazak sunca i ciljnu ravninu.

Prava poslastica očekuje iskusnije natjecatelje na 21 km Vejog Fumara koje osim prolaska staze Malog Fumara vodimo na vrh Lastova (Hom – KT6), skrivene uvale (Davjenica KT3 i Bijeli rat KT9) i vrhove (Kolač KT2 i Kaščel KT10).

Ovogodišnje staze prolaze nekim od najljepših vidikovaca, kala, polja, maslinika i vinograda koje ovaj otok čine tako jedinstvenim na Jadranu. Na cilju u Mihajli vas, osim obroka pripremljenog od namirnica iz lastovskog polja, čeka jedinstven zalazak sunca i nezaobilazno kupanje.

Foto: TZ Lastovo

– 50 % popusta na trajektne karte za osobe i vozila (ne vrijedi za katamarane)
– pamučna majica utrke
– marame LIFE Artina – projekta koji se bavi očuvanjem triju vrsta morskih ptica gregula,  
 kaukal i sredozemni galeb
– mini kremu za zaštitu od sunca – Avène (Oktal pharma)
– razno voće (lubenice), grickalice i sl. u sklopu okrepnih stanica na utrci
– topli obrok na cilju pripremljen od lokalnih lastovskih namirnica
– pravo na besplatno kampiranje u uvali Mihajla (na mulu)