LASTOVO Otvorena poučna staza – Artina

LASTOVO –  Volite gledati u morsku pučinu? Morske ptice gregule i kaukali (artine i zovoji kako ih zovu na Lastovu)  privući će Vam pažnju svojim neobičnim letom – lete tik nad morskom površinom, kao da svojim iznimno dugim  krilima žele dotaknuti morsku površinu. Ovi izvrsni letači proputuju i preko 400 km na dan u potrazi za hranom. Imaju neobično dug životni vijek u odnosu na ostale ptice (25 i 30 godina), a nesu samo jedno jaje na godinu, što ih čini posebno ranjivima.

Gregula je i  endem Sredozemlja, u Hrvatskoj se gnijezdi u središnjem dijelu Jadrana, najvećim dijelom na Lastovu, tako da nije neobično da se je u sklopu projekta “LIFE Artina – mreža za očuvanje morskih ptica u Jadranu” osmislila i izvela edukativna staza upravo ovdje, a nazvana je  po lastovskom nazivu za gregulu –  Artina. Edukativna staza priča o cjevonosnicama greguli i kaukalu, ali i o sredozemnom galebu, čija gotovo cijela populacija od 13 – 60 parova živi na Lastovskom otočju.

Foto: PP Lastovsko otočje

Staza je postavljena uz mjesto Zaklopatica jer se baš ovdje na malom otočiću – škoju od Zaklopatice koji zatvara uvalu Zaklopatica poput poklopca, gnijezde gregule i kaukali. Posjetite li ovo mjesto u ljetnim noćima, čut ćete pomalo jezovit ali nadasve zanimljiv pjev ovih ptica, kada se mladunci i roditelji pronalaze po glasanju.

Staza se proteže do mjesta Lastova, a na šetnji dugoj 45 minuta uz pomoć šest poučnih ploča naučiti ćete nešto o biologiji sredozemnog galeba, gregule i kaukala, doznat ćete i koje su to prijetnje opstanku morskih ptica, te što svi mi možemo poduzeti za njihovu zaštitu i očuvanje.

Foto: PP Lastovsko otočje

Staza je otvorena nedavno, 22. listopada uz edukativno kreativne radionice i predavanje udruge Sunce o monitoringu morskog otpada. Na otvorenju su djeca oslikavala platnene vrećice, ukazujući na jedan od načina smanjenja plastičnog otpada, a puštanjem divovskih mjehura od sapunice prenijela se poruka da se za ptice opasni otpad koji nastaje zbog lateks balona može izbjeći.

Foto: PP Lastovsko otočje

Cjelokupni petogodišnji projekt provodi  udruga BIOM  s Javnom ustanovom „Park  prirode Lastovsko otočje“, BirdLife Maltom i Udrugom za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce kao partnerima. Projekt je sufinanciran iz programa LIFE Europske unije, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Foto_ PP Lastovsko otočje

Park prirode Lastovsko otočje