LAstovo.OTOKGLAZBE.2023.

LASTOVO - Glazbeni festival na Lastovu koji od svoje inicijalne jazz varijante traje gotovo četvrt stoljeća, ponovno će u petodnevnom ovogodišnjem izdanju u uvali sv. Mihovila ugostiti niz zanimljivih izvođača, uz atraktivan popratni program, ove godine začinjen i meteorskom kišom Perzeida.

Program započinje 10. kolovoza u četvrtak darom Kina Mediteran, projekcijom dugometražnog filma „MIÚCHA - THE VOICE OF BOSSA NOVA“, Liliane Mutti & Daniela Zarvosa (Brazil, SAD, 2022) na zidu Uljare, koju slijedi stand-up nastup Gorana Vugrineca pa zagrijavanje za glazbeni dio programa uz DJ D-Greeja koji je na Lastovu već šesti put sa svojim zavodljivim setovima s kojima kreće popodne, a završava duboko u noć.

Isti se dan otvaraju i dvije izložbe. Prva dokumentira projekt „MLADI ŠTITE PRIRODU OTOKA LASTOVA“ Udruge VAL, opisujući akcije su uključivale čišćenje plaža, okoliša, postavljanje eko klupe od recikliranog materijala s porukom o ljepotama otoka koje treba sačuvati, fotografiranje divljih odlagališta, te čišćenje plaža na susjednom otoku Mljetu zajedno s mladima s Mljeta. Fotografska izložba „vidim LAstovo“ Jelene Vojinović posebna je poslastica jer donosi trogodišnji rad lastovske gošće i njezinu iznimnu interpretaciju otoka u koji se zaljubila na prvi pogled. Fotografije će biti izložene na zidu Uljare, ali dijelom i na Pjevoru ispred prostora organizatora festivala, udruge LA!UVO! – UDRUGE za VIDLJIVOST OTOKA! LASTOVO! Gdje će se u jutarnjim satima održavati „sluSHaj&guSHtaj“ ulične svirke sudionika festivala.

U petak 11.08. glazbeni program u Mihajla otvaraju FREEKIND i DEMENTRONOMES. Glazbeni duo FreeKind  čine Sara Ester Gredelj iz Hrvatske i Nina Korošak Serčić iz Slovenije koje su se upoznale na jazz radionici u Grožnjanu, a izvode neo soul u savršenom spoju s R’n’B-jem i hip-hopom. Osim što same skladaju svoje pjesme i same ih izvode, same ih i produciraju, a njihov EP „Not Good Enough“ i prvi album „Since Always and Forever“ zaista nam donose respektabilan zaokružen glazbeni proizvod koji bismo vrlo teško geografski odredili pa ga možemo nazvati i svjetskim. Dementronomes su pak urnebesno plesan funk-soul band oformljen 2011. godine u Zagrebu, tako da već za prvu večer trebate solidnu plesnu kondiciju.

JE VEUX – Željka Veverec - koja pod suzama sv. Lovre nastupa u subotu 12.08. prije tri je godine objavila debitantski album “I Glow”, a predstavlja svoje eklektično plesno elektro-soul putovanje, a nakon koncerta DJ D-Gree dobija pojačanje i za pultom mu se pridružuje DJ PIPS (Slaven Tušek) te večer završava njihovim zajedničkim “SATURDAY NIGHT FEVER” setom.

U nedjelju 13.08. nastupaju bendovi IDEM I FUNK SHUI. Idem je novi projekt Antuna Alekse, trombonista bendova Porto Morto I Jeboton te gitarista i pjevača benda Trophy Jump, a Funk Shui su kolektiv iz Skopja koji postoji od 2010. godine, a pretapaju jazz, rap, rock i indie pop. Za njima su četiri albuma i golemo koncertno iskustvo, tako da garantiraju da će i ta večer biti nakrcana vrhunskim izvedbama i dobrom zabavom.

Završni dan festivala, ponedjeljak 14. kolovoza, dašak psihodelije donose nam AUF WIEDERSEHEN i NEMANJA. Ako vam je do "snažnog, plesnog i repetitivnog groovea, beskrajne energije, slobodne i nesputane glazbene improvizacije" (Zli Hadzo) te "minimalističkih beatova usklađenih sa gitarskim rifovima i okićenih psihodelijom ili pak do fantastičnog spoja zavodljive elektronike, sintisajzera i ritam mašina sa jedne, odnosno garažnog rocka, bluesa i punka sa druge strane"(Balkanrock), tu je Auf Wiedersehen. NEMANJA (Luka Šipetić) iz Pule nedavno je objavio treći album „Voodoo Beat“ ( nakon „Tarot Funk“ iz 2019. godine i „Cosmic Disco“ iz 2020.), inspiriran je afro-kolumbijskim ritmovima, karipskim dub zvukovima, tropskom egzotikom i elementima rane elektronske glazbe s početka 70-ih godina.

Uz sve to, na festivalu ove godine gostuje i Lunar, jedan od osnivača hrvatske grafiti scene koji je oslikao i izlagao svoje radove u zemljama na šest kontinenata, ostavljajući tako svoj trag u brojnim gradovima po čitavom svijetu uključujući Antwerpen, Beč, Copenhagen, Dublin, Edinburgh, Hamburg, Istanbul, Le Locle, Malmoe, Marseille, Mexico City, Milano, Rotterdam, Sofiju, Sydney, Tbilisi, Thessaloniki, Valettu i dr., a sada se tom nizu pridružuje i Lastovo. Doći k sebi nakon ovakvih noći bit će lakše uz Jogu s Anom svaki dan festivala od 18:30 h. Već tradicionalno, zadnja dva popodneva festivala rezervirana su za turnire u odbojci i boćanju gdje pobjednike očekuju vrijedne nagrade koje sponzoriraju LA!majica, Park prirode Lastovsko otočje i Turistička zajednica Općine Lastovo.

Impresivnih pet dana na otočiću sa službenih 748 stanovnika zahvaljujemo ogromnom trudu lokalne udruge LA!UVO! koja glazbena događanja organizira i u ostatku godine, a uz potporu Ministarstva kulture i medija, Općine Lastovo, Turističke zajednice Općine Lastovo, Dubrovačko-neretvanske županije, Parka prirode Lastovsko otočje i Hrvatskog društva skladatelja te u priličnoj mjeri i vlastitim sredstvima.

Ulaznice se mogu kupiti u pretprodaji i OVDJE, te u prostoru udruge na adresi Pjevor 10 od 10-14h te od 18-20h.

Cijena festivalske ulaznice je 45 EUR u pretprodaji te 53 EUR od petka, 11. kolovoza do kraja festivala.

Dnevne ulaznice su 15 EUR u pretprodaji te 17 EUR na dan.

I.B.