Lastovo i sredozemni galebovi

LASTOVO - Na spomen riječi galeb ljudima prva asocijacija obično bude bučno jato galebova koje se vrti na rivi i čeka neki otpadak oko kojega se panično pojagme ili, dapače, još veće jato koje se redovito zadržava uz naše deponije smeća. Teško da većina pučanstva zna da pored ovih „šporkih“ i sveprisutnih galebova klaukavaca, ovdje na Jadranu, točnije na području Parka Prirode Lastovsko Otočje (savršene li koincidencije!!! o.p. autora) živi i gnijezdi se populacija još jedne vrste galebova - sredozemni galeb, znanstvenog naziva Larus audouinii.

Tamo gdje ih ima, npr. oko spomenutog Lastova, na prvi pogled, u slučaju odraslih ptica, nije ih lako razlikovati od galebova klaukavaca (Larus michahellis). Ali, strpljenjem i sa malo iskustva, daju se uočiti detalji kao što su tamnosive noge koje su kod klaukavaca žute, tamno crveni kljun – kod klaukavaca žut i crne oči – kod klaukavaca žute sa crnom zjenicom. Čak je i glasanje različito pa se, dok iznad kolonije na nekom nenaseljenom otočiću lete u pomiješanom jatu, pored mekšeg klaukavačkog mijaukanja („klaukanja“) može čuti znakovito kreštavo glasanje sredozemaca.

Foto: Robert Crnković

Spominjući i nabrajajući razlike između ove dvije vrste galebova treba napomenuti da nisu sve razlike vidljive na prvi pogled i golim okom. Za razliku od klaukavaca koji su, nakon što smo mi, ljudi, „prostrli trpezu“ na našim deponijima smeća i otpadaka što su oni oportuno prihvatili svim srcem i želucem, sredozemni galebovi ostali su iz nekog samo njima znanog razloga vjerni svojoj iskonskoj hrani – sitnoj ribi koja se pojavi na površini mora i ponekom plodu ili sjemenci.

Spomenuti oportunizam toliko svojstven klaukavcima omogućio im je, kako to oportunistima i priliči, „eksploziju“ u smislu brojnosti pa ih ovdje, na našoj strani Jadrana, brojimo u doslovce desecima tisuća parova dok, za usporedbu, skromnijih sredozemnih galebova ima tek 40 do 60 parova. Stoga i stoji primjedba iz uvodnog dijela ovog teksta o tome kako je baš dobra koincidencija da se skoro cijela populacija gnijezdi u zaštićenim područjima – većina u spomenutom Parku Prirode Lastovsko Otočje, a manji dio na području Nacionalnog Parka Mljet.

Gnijezdo sredodzemnog galeba

Međutim, da ne bi mislili da je život u ovim zaštićenim područjima sredozemnim galebovima idiličan – daleko od toga. Njihove hrane – sitnih ribica i srdela, nema baš uvijek pa sredozemni galebovi za razliku od klaukavaca zimi odlaze iz Jadrana i provode je u južnom dijelu Mediterana, a dosegnu i do sjevernog dijela Atlantske obale Afrike. Ali, kao da im nevolja sa hranom nije dovoljna – na mjestima na kojima gnijezde (mali i nenastanjeni otočići) svojom brojnošću istiskuju ih sveprisutni i sve brojniji oportunistički rođaci – klaukavci. Netko kaže da je to prirodni proces. Da li je prirodni proces to što smo svojim deponijima klaukavcima omogućili takvu eksploziju u brojnosti? Srećom, izgleda da sredozemci nisu baš bez ikakve obrane. Npr. skoro svake godine mijenjaju (mikro) lokaciju gniježđenja, tj. skoro svake godine/sezone za gniježđenje izabiru drugi otočić. To je inače poznata činjenica, iako nije svevažeća – neke populacije na Mediteranu su već desetljećima na istim lokacijama!!! No, istraživanja koja su provedena na našoj populaciji pokazala su spomenuti nomadski model ponašanja. Nije baš u potpunosti jasno ni poznato zbog čega sredozemni galebovi ovako često mijenjaju lokacije gniježđenja, ali se pretpostavlja da je to taktika za izbjegavanje ugroze, kako zbog kompeticije za mjesta gniježđenja tako i od strane grabežljivaca koji se uvijek pojave „ni od kuda“ kad se neka vrsta ustali na nekom mjestu.

Tipično gnijezdilište sredouemnih galebova - nenastanjeni otočić

Kako bilo da bilo, sa svojim sredozemnim galebovima Park Prirode Lastovsko Otočje ima jednu zaista rijetku vrstu na brizi. A kako su dosadašnja višegodišnja istraživanja pokazala da im je populacija relativno stabilna, očito su sredozemni galebovi pronašli utočište na najboljemu mogućem mjestu.

Robert Crnković