LASTOVNJACI Mističan arhipelag pod nacionalnom zaštitom

LASTOVO – Lastovsko otočje je pučinski arhipelag koji se sastoji od 46 otoka, otočića i hridi, a najveći otok, Lastovo površine je 50 četvornih kilometara. Obale otoka uglavnom su strme i nerazvedene, s nizom uvala i uvalica koje pružaju zaklon nautičarima. Lastovsko otočje je najmlađi hrvatski park prirode, proglašen 2006. godine, a u arhipelagu se nalaze i Lastovnjaci.

“Lastovsko otočje” je zbog svoje mistične ljepote, naglašene krajobrazne vrijednosti, gustih šuma i plodnih polja obogaćenih lokvama, visokih obalnih strmaca, kopnenih i podvodnih špilja, te brojnih rijetkih morskih i kopnenih vrsta i staništa Hrvatski sabor 29. rujna 2006. godine proglasio Parkom prirode.

Lastovsko otočje nalazi se u hrvatskom dijelu Jadranskog mora, 14 km prema jugu od otoka Korčule. Spada u vanjsku skupinu južnodalmatinskih otoka i obuhvaća otok Lastovo s pripadajućim otocima, otok Sušac, te skupnine otoka Vrhovnjaci i Lastovnjaci.

Lastovci (Lastovnjaci, Donji Škoji) su skupina otočića i hridi u Jadranskom moru, par milja istočno od Lastova.

Ilustracija: Wikimedia

Tvori ih 17 otočića i većih hridi. To su:

Lastovnjake na zubatom zimskom suncu snimio je i naš fotograf Boris Kačan. U pozadini iza desno je Sušac, a iza Lastova lijevo (iza rta Struga) u daljini se nazire Palagruž.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

LASTOVSKO OTOČJE Netaknuto biserje iznad i ispod mora koje morate doživjeti!