Last Minute Open Jazz Festival: Prvi art simpozij Bale-Valle 2021.

BALE – Svijet se mijenja a i mi s njim. Uvjeti života i način preživljavanja se prilagođavaju sve razornijim trendovima zapuštanja istinskih vrijednosti umjetnosti kao nasušne potrebe u svakom obliku evolucije homosapiensa. Umjetnost se prelama preko društvenog gelendera postavljenog u prljavim dvorištima a namijenjenjih otresanju tepiha i kako god, rješavanje prašine.

Photo: Tomislav Pavleka

Last Minute Open Jazz Festival znači : Posljednji je trenutak za spas dostojanstva umjetnosti i načina komunikacije  među ljudima. Petnaest godina namjera nam je bila u „Kamenim pričama“, konobi i svojevrsnom kulturnom klubu, u suradnji s Balama kao cjelovitim mjestom dobrih namjera razvoja standarda uma i življenja, provoditi naš način komuniciranja s publikom, posjetiteljima, ljudima, najavljuju Bale-Valle.

Gotovo da i nema naroda i zemlje iz koje nam nisu stigli glazbenici svirati u Bale. Samim tim internacionaliziranjem velike kulturološke snage, kroz svih 15 godina izgradili smo jezgru zdrave umjetnosti.

Festival se nastavlja a novo je to da se uklapa u još veći projekt koji se zove Art Simpozij  Bale-Valle 2021. Tijekom godina uz sam jazz skupila se sad već izrazito jaka publika protkana umjetnicima raznih vrsta. Potreba za „širenjem područja borbe“ je više nego potrebna u novonastaloj stvarnosti.

Mi ne odustajemo od iskrene i jasne poruke koju umjetnici žele poručiti svijetu kroz nas koji im pružamo platformu , kulisu, pozornicu , publiku.

Art Simpozij je izrastao prirodno kao posljedica dugih druženja posebnih i raznovrsnih ljudi koji stvaraju umjetnost. Simpozij kao gozba umjetnosti, vraćamo se u staru Grčku, dozivamo jasne polemike, tribine, radionice, svaku vrstu umjetnosti od vizualne preko glazbene pa sve do izgovorene i pisane riječi.

Svijet se htio ili ne htio vrti u krug. Iz analognog u digitalni i obrnuto. Ono što mi želimo je održati prirodan tok vrtnje bez pretjerane akceleracije i bez utjecaja gravitacije . Želja nam je opstati i biti samoodrživi i smisleni.

Foto: Tomislav Pavleka

Dobrodošli na ovaj još nejasan u stvarnosti ali potpun u snovima Simpozij umjetnosti u naše Bale, malo više od samog mora , na samom ulazu u mediteranski bazen mirisa i srca.

Tomislav Pavleka