Kvarnerski svjetionik Oštro obilježio 150. rođendan

KRALJEVICA - Svjetionik Rt Oštro u Kraljevici jedan je od svjetionika koje je Austro-Ugarska monarhija izgradila u Kvarnerskom zaljevu. Ove godine obilježio je svoj 150. rođendan. Popularna "Lanterna" jedan je od simbola grada, pa ima i svoju pjesmu.

Elektrifikacijom Kraljevice "Lanterna Oštro" zasvijetlila je električnim svjetlom, no krajem '60.-ih godina prošloga stoljeća zamijenila ju je plutajuća oznaka. Na zamolbu Kraljevičana, Grad Kraljevica i Plovput obnovili su svjetionik, koji je nakon gotovo pola stoljeća mraka ponovno zasvijetlio.

Foto: Jurica Gašpar

- Kada se to dogodilo, zaista je bilo emotivno, svi naši stanovnici su došli i čak smo čuli da su i suzu pustili - rekla je za HRT Paula Vučković iz Grada Kraljevice.

- Godine 2006. je ponovno lanterna zasvijetlila. Ovdje se pjevala ta pjesma "Lanterna" i praktički cijela Kraljevica je bila ovdje. Rekao sam 1872. je sagrađena, do 1937. je gorila na petrolej, nakon toga na struju - objasnio je Dalibor Čandrlić, gradonačelnik Kraljevice.

Foto: Jurica Gašpar

A danas čeka svjetlije dane; novo ruho i novi život.

- Novim zakonom o pomorskom dobru i morskim lukama i novim zakonom o Plovputu svjetionici bi imali poseban status. Svjetionik Rt Oštro Kraljevica eklatantan je primjer propadanja svjetionika i razlog zbog čega je nužno donošenje ova dva navedena zakona. Hoće li to biti najam, hoće li biti neka ugostiteljska djelatnost, recimo na ovoj poziciji sve je moguće. Može biti i muzej - rekao je Ljubo Jeremić iz plovnog područja Plovput u Rijeci.

- Može biti i muzej, može biti neki prostor za neku gospodarsku aktivnost. Bitno je što ja uvijek ponavljam, kada obnavljamo te povijesne objekte, da u njemu bude život, da se u njemu nešto dešava, jer ne obnavljamo samo radi kamena, nego radi ljudi koji će u njemu biti - dodao je Čandrlić.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Obilježava se 150 godina od puštanja u pogon svjetionika Oštro u Kraljevici
Povodom 150. obljetnice puštanja u pogon svjetionika Oštro, upravo ispred samoga svjetionika, u Kraljevici poznatoga i kao Lanterna, u 18:00 sati će se održati kratki prigodni program KUD “Lanterna” Kraljevica. Svjetionik je pušten u pogon 18. kolovoza 1872. godine kao dio austrijskoga…