Kvarner ima titulu 'Europska regija gastronomije'

Gastronomija postaje sve važniji dio turističke ponude, a upravo je gastro doživljaj sve popularniji motiv putovanja u neku destinaciju. Svjesni su toga i na Kvarneru gdje već godinama rade na zaštiti i promociji lokalne kuhinje i autohtonih proizvoda. Trud se isplatio.

Dobra hrana govori sve jezike svijeta. Domaća kuhinja i vina, kultura i tradicija na stolu stoga su jedan od glavnih kvarnerskih aduta.

- Baš smo neki dan supruga i ja komentirali kako je lijepo kad vidiš da je gost zahvalan i zadovoljan, da odlazi sa smiješkom i kaže 'bilo je super'. Mislim da je onda naša misija izvršena, kaže chef i vlasnik ugostiteljskog objekta - Nenad Kukurin.

'Fantastična namirnica - to je u kuhinji dovoljno'

Koliko je hrana "moćan motiv dolaska u destinaciju" govori i mladi austrijski chef Michael Gollenz. Pod njegovim vodstvom jedan lošinjski restoran i ove se godine okitio prestižnom Michelinovom zvjezdicom.

- Tek kada sam došao na Lošinj, shvatio sam zašto domaći ljudi vole ribu s kap ulja i malo soli. Zato što je namirnica fantastična. U kuhinji to je dovoljno - kroz hranu ispričati priču nekog kraja, kaže.

Kvarner Europska regija gastronomije

Na Kvarneru zvjezdicu nose još dva restorana, a gastronomska scena potvrdu kvalitete sad je dobila i osvajanjem titule Europske regije gastronomije.

- Radi se o jednoj velikoj marketinškoj vrijednosti jer iz iskustva regija koje su to već bile - vidi se da jednostavno dopirete do velikog broja ljudi, potencijalnih gostiju. Povećavaju se dolasci koji su motivirani gastronomijom - navodi za Dnevnik direktorica TZ Kvarner Irena Peršić Živodinov.

Titula službeno nastupa 2026., no već sada ona je kruna višegodišnjeg truda i rada.

A.B.