Kvadrat stana u Splitu skuplji nego u Rimu i Milanu, a u Zadru skuplje od Londona!

SPLIT/ZADAR – Split je treći najskuplji grad u Europi po cijenama nekretnina u odnosu na visinu prihoda – barem prema stranici Numbeo koja se predstavlja kao najveća svjetska baza podataka o životnim troškovima, kao i o kvaliteti života, piše Index.

Naime, omjer cijene nekretnina i prosječnih prihoda u Splitu iznosi visokih 20.3, prema izračunu stranice Numbeo koju je osnovao Mladen Adamović, bivši softverski inženjer Googlea iz Srbije.

Prema omjeru cijene nekretnina i prosječnih prihoda Split (20.3) se na ovoj ljestvici nalazi iza Moskve (omjer 21.12) i Pariza (20.97), a ispred Beograda (19.77), Vladivostoka (18.63), Gdanjska (18.31), Praga (17.97) i Milana (17.85).

Među 20 najskupljih nalazi se i Zadar koji je na 13. mjestu s omjerom 16.41, ispred Sankt Petersburga (16.34) i Münchena (16.27).

Zanimljivo je da je London, koji ima reputaciju grada s nepodnošljivo visokim cijenama stanovanja, tek na 20. mjestu, s omjerom od 15.65.

Porast cijena kvadrata u Splitu

Podsjetimo, cijene nekretnina i dalje rastu u Hrvatskoj, posebice u Zagrebu i na obali, unatoč pandemiji, korona-krizi koja je izazvala rekordan pad BDP-a i potresima u Zagrebu i Baniji.

– Imamo čak i od 6 do 7 tisuća eura po kvadratu. Limit je odavno prošao granicu razumnih cijena, ali dok ima kupaca, cijene ne padaju. Da imamo stagnaciju prodaje onda bi te cijene padale – rekla je Meri Vulić, splitska agentica za nekretnina, u siječnju za HRT.

Foto: Boris Kačan

Split unazad dvije godine bilježi više cijene nekretnina, a tražene cijene kuća i dalje premašuju cijene stanova. Od početka 2019. godine do danas, kvadrat kuće u Splitu poskupio je za 4,93 posto i sada prosječno iznosi 3122 eura. Tražene cijene stanova rasle su unazad dvije godine za 6,85 posto i sada iznose prosječno 2987 eura po kvadratu.

Ipak, u navedenom je periodu bilo različitih oscilacija cijena, najviše cijene kuća u Splitu zabilježene su u rujnu 2019. godine kada se za kvadrat tražilo prosječnih 3209 eura, dok su stanovi bili najskuplji u veljači prošle godine, kad je prosječno traženo 3016 eura za kvadrat.

Zadar – Foto: Boris Kačan

U Zadru jednak rast cijena za stanove i za kuće

Za razliku od Splita, Zadar tijekom prošle godine nije zabilježio oscilacije u traženim cijenama pa je unazad dvije godine trend rasta u ovom gradu stabilan. Također, u ovom su gradu na obali kvadrati stanova Tražene cijene stanova od početka 2019. godine porasle su za 5,86 posto i sada se za kvadrat prosječno traži 2259 eura. Jednako su rasle i cijene kuća, odnosno 5,66 posto, a trenutačna prosječna tražena cijena kvadrata kuće je 1577 eura.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

NEKRETNINE UZ OBALU – U Rijeci cijena stanova najviše porasla, Dubrovnik bilježi pad od 12 posto!