KUPIO OTOK I PRETVORIO GA U RAJ NA ZEMLJI Postao je najmanji nacionalni park na svijetu

Većina ljudi koji kupuju vlastiti otok čine to u potrazi za luksuzom. Ne i Englez Brendon Grimshaw koji je prije više od 50 godina kupio maleni tropski otok na Sejšelima i pretvorio ga u najmanji nacionalni park na svijetu.

Sejšeli su arhipelag od 115 otoka u Indijskom oceanu od kojih ih je samo 8 stalno naseljeno. Grimshaw je tamo prvi put došao 1962. godine u vrijeme dok je bio urednik i radio za neke od najvećih novina u istočnoj Africi. Oduvijek je, kaže, sanjao o posjedovanju zemlje na Sejšelima, a idealno je bilo da kupi vlastiti otok.

Foto: St. Anne Marine Park u sklopu kojega se nalazi i Moyenne/Snpa.gov.sc

Na tržištu nije bilo mnogo otoka, a oni koji su bili u ponudi imali su enormno visoke cijene. Sejšeli su već tada počeli galopirati prema masovnom turizmu, koji je iz godine u godinu sve više okupirao ovaj rajski arhipelag.

Godine 1962., pretposljednjeg dana njegovog odmora, prišao mu je mladić u glavnom gradu Sejšela, Victoriji, i upitao ga želi li kupiti otok. Mladić ga je odvezao na Moyenne, otok manji od četvornog kilometra, udaljen 4,5 kilometara od sjeverne obale najvećeg otoka Sejšela – Mahéa, u koji se Grimshaw odmah zaljubio. Bilo je, kasnije će reći, dovoljno blizu da se može pristupiti s glavnog otoka Sejšela, a opet dovoljno daleko da se osjeti mir i tišina. Platio ga je svega 8 tisuća funti.

Foto: Wikipedia

Unatoč Moyenneovoj maloj veličini, otok je bio zanemaren, obrastao podivljalom vegetacijom i obilježen grubom ljudskom intervencijom. Malo po malo, zahvaljujući lokalnom stanovništvu, Grimshaw je otok doveo u red s krajnjim ciljem da od njega napravi prirodni raj koji će ga nadživjeti i ostati zaštićen dugo nakon što Grimshawa više ne bude.

Za 40 godina, Grimshaw je vlastitim rukama zasadio oko 15 tisuća stabala i izgradio gotovo 5 kilometara staza. Otok je privukao oko 2.000 novih vrsta ptica i više od stotinu divovskih kornjača koje su u ostatku svijeta, uključujući i Sejšele, već bile na rubu izumiranja. Zahvaljujući naporima Grimshawa, na nekada napuštenom otoku sada žive dvije trećine faune Sejšela.

Njegova je vizija bila ostaviti netaknuti otok budućim generacijama Sejšela i svijeta te povratiti izgled Sejšelima kakvi su bili prije masovnog dolaska turista. Ovaj za mnoge neshvaćeni vizionar uspio se othrvati i brojnim ponudama za kupnju otoka, a neke od njih sezale su i do 50 milijuna dolara. Ponudu princa Saudijske Arabije odbio je uz riječi:

– Ne želim da otok postane omiljeno odredište za odmor bogatih. Bolje neka to bude nacionalni park u kojem svi mogu uživati.I uspio je u tome jer je otok 2008. godine zaista proglašen nacionalnim parkom. S obzirom da Grimshaw nije imao djece 2009. godine je potpisao sporazum s Ministarstvom okoliša Sejšela koji je uključivao Moyenne kao dio parka Marine Parka Ste Anne, dodijelivši mu poseban status čime je otok Moyenne postao najmanji nacionalni park na svijetu.

Foto: Bujna vegetacija Moyennea/Wikipedia

Na otoku se nalazi više od 16 tisuća autohtonih stabala, a prema nekim procjenama Moyenne ima više biljnih vrsta po četvornom metru od bilo kojeg drugog nacionalnog parka na svijetu. Otočić nema pristanište, a pravilo je da tijekom dana na njemu ne može biti više od 300 ljudi. Među bujnom otočkom vegetacijom nalaze se ostaci domova ranih doseljenika, gusarski grobovi i mala kapelica sa slamom. Tu su i divovske kornjače koje slobodno lutaju, brojne ptice i restoran.

Foto: Staza oko otoka/Snpa.gov.sc

Grimshaw je umro 2012., sahranjen je na svom otoku, pokraj oca koji je kasnije došao živjeti s njim, te pokraj dvojice nepoznatih gusara. Na njegov zahtjev na nadgrobnom spomeniku mu piše: “Moyenne ga je naučio da otvori oči za ljepotu oko sebe i kaže hvala Bogu.”

U svojoj oporuci tražio je da otok Moyenne ostane mjesto molitve, mira, spokoja, opuštanja i znanja za Sejšelce i posjetitelje iz inozemstva, bez obzira na njihovu nacionalnost, rasu ili vjeru.

K.B.