Kupače u Zadru opekle meduze - Plaža ubrzo ispražnjena

ZADAR - Neke vrste meduza nisi najbolji prijatelji kupača, jer ostavljaju trag opekotine na njihovoj koži. Dogodilo se to prije dva dana i kupačima na početku zadarskog kupališta Diklo. Ispekle su ih meduze po tijelu, neke i po licu jer ih je zapljusnuo val.

Plaža je, kaže sugovornica portala 057.info, u trenutku bila ispražnjena.  Među kupačima pričalo se o malim sitnim, tzv. japanskim meduzama koje su i dan ranije bile aktivne. Požalili su se i Zadrani koji su imali bliski susret s meduzama na plaži Borika.

Znanstvenici su u srpnju najavil i kako je u srednjem Jadranu već zamijećene nakupine morske mjesečine, najtoksičnije jadranske meduze, one male ljubičaste koja je pekla 1980-ih godina. Pretpostavlja se da je razlog što je ove godine bilo jako puno kiše a onda je naglo zatoplilo. More nije nikada bilo toplije a za neke i opasnije.

Najgore je kad plivač uleti u masu malih, ali opako vatrenih meduza. Nema načina da ispliva netaknut. Pretjerano mlataranje rukama, u pokušaju da ih se otjera od sebe, dovest će do još većih opekotina, ističu stručnjaci koji međutim još nisu otkrili sve tajne meduza. Na Odjelu za ekologiju, agronomiju i akvakulturu zadarskog sveučilišta, provjerili smo, nitko se na bavi meduzama ali će prijaviti pojavu kolegama u Dubrovniku.

Kako se ponovno vratiti na mjesto  na kojem  uživate u moru u kojem su ih opekle meduze, pitanje je bez odgovora. Dojava s kupališta u Diklu tek je upozorenje za koje ne znamo  do kad će vrijediti.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Doktorica savjetuje što napraviti ako vas opeče meduza
Meduza morska mjesečina (Pelagia noctiluca) tijekom proteklog je razdoblja zabilježena na nekoliko dubrovačkih plaža. Veliki broj kupača tako je doživio neugodan susret s ovom uobičajenom vrstom meduze na području Jadrana. Izv. prof. dr. sc. Ana Bakija-Konsuo, dr. med. spec. dermatovenerologije za…
VIDEO More u Zadru na više mjesta ozbiljno zagađeno, ljudi prijavljuju bolesti, turisti prijete tužbama - Nitko iz Grada ne želi komentirati!
Zabrinjavajuće scene u posljednje vrijeme učestalo stižu iz Zadra. More je na više različitih mjesta zagađeno fekalijama, to traje već mjesecima, turisti su prijavili ozbiljne zdravstvene probleme, pa čak i tužbe, no iz Grada Zadra izbjegavaju odgovore, ali i odgovornost. Osim ovoga, otkriva…