Kulturna baština Istre mamac je za turiste

Kada je riječ o Istri, turistički su pokazatelji za prvih pet mjeseci ove godine izvrsni. Veća mjesta i općine imaju bolje rezultate nego pretpandemijske 2019. Mamac je za turiste i bogata povijesna i spomenička baština, od pulskoga amfiteatra do malih muzeja.

Statistika govori da turist koji dođe na sedam dana u Istru barem jednom obiđe Eufrazijevu baziliku, jedini istarski spomenik pod zaštitom UNESCO-a. Privlači ona sve generacije.

– Svidjelo nam se, uzbudljivo je upoznati povijest kraja, vidjeti što su nekada radili i kako – rekli su Sebastian i Filip iz Njemačke.

Poreč ruši rekorde. U prvih 5 mjeseci imaju nekoliko posto bolje turističke rezultate od dosad najbolje 2019.

– Šesti je mjesec odlično počeo, čak smo 20 posto u plusu u odnosu na 2019., dakle, idemo punim jedrima u špicu turističke sezone – govori za HTV Nenad Velenik, direktor TZ-a Poreč.

Drugi biser Istre, Rovinj, ima još bolje brojeve. Toplina i simpatija kojom nekako čudesno isijava, mamac je za turiste. Njegov, inače prvi eko muzej u zemlji, nezaobilazna im je postaja. Pa i onim najstručnijima.

– Ovakvi muzeji iznimno su bitni turizmu jer pokazuju kako bi turizam budućnosti i trebao izgledati. Poštivati bogatu ostavštinu uz pomoć brojnih tehnoloških noviteta – naglašava Davide Gnola, Pomorski muzej Cesenatico, Italija.

Turistima su na raspolaganju cijeli dan, a nije teško ni zapjevati.

– Turisti to vole, znate zašto, jer je to izvorno. Naši koji veslaju, koji to sve pripremaju, oni ne glume tu tradiciju, oni je žive i tako je prenose – ističe Marino Budicin, začetnik Ekomuzeja batane.

Bilo sunce bilo kiša, pulska je arena uvijek otvorena posjetiteljima, a nedavno je dodatno uređena zelenilom.

– Pulski su spomenici jedni od najbolje očuvanih antičkih spomenika na području cijeloga Sredozemlja i to je mamac za turiste – zaključuje Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre.

Pretpandemijske ju je godine posjetilo pola milijuna turista. Kako je godina krenula, rušit će se i ta brojka.

Z.G.