“Kuća o batani” u sjedištu UNESCO-a

ROVINJ/PARIZ - “Kuća o batani - Casa della batana” sudjelovala je na sastanku UNESCO-ove otvorene međuvladine radne skupine održane u Parizu od 4. do 6. srpnja 2023.

Od 4. do 6. srpnja 2023. godine države potpisnice Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine i promatrači okupili su se u sjedištu UNESCO-a kako bi sudjelovali u Otvorenoj međuvladinoj radnoj skupini u okviru razmatranja šire provedbe članka 18. spomenute Konvencije.

Ustanova-Istituzione i Udruga-Associazione “Kuća o batani - Casa della batana” iz Rovinja-Rovigno ovoga je puta imala dvostruku ulogu, kao članica Izvršnog odbora UNESCO NGO Foruma gdje dr. Tamara Nikolić Đerić vrši dužnost zamjenice predsjednika i kao jedna od 33 dobrih praksi upisanih u UNESCO Registar.

Naime, članak 18. Konvencije iz 2003. se odnosi na programe, projekte i aktivnosti usmjerene na očuvanje žive baštine koji najbolje odražavaju načela i ciljeve Konvencije. Ekomuzej-Ecomuseo "Batana" uvršten je u spomenuti Registar 2016. godine. Članak 18. se u najvećoj mjeri provodi upravo putem međunarodnog sustava popisa Konvencije, odnosno Registra dobrih praksi, no taj se registar nedovoljno koristi u usporedbi s Reprezentativnim popisom i Popisom hitne zaštite.

Dojmove sa sastanka s nama je podijelila stručna voditeljica Ekomuzeja, Tamara Nikolić Đerić: „Mogućnost sudjelovanja u radnim sastancima je iznimno važna jer su udruge vrlo često medijatori između zajednica i individualnih nositelja znanja i vještina i viših državnih, odnosno međunarodnih instanci koje provode Konvenciju. Za Batanu su ovakvi susreti još i važniji jer nam omogućavaju da dijelimo našu dobru praksu i inspiriramo druge zajednice, a kao akreditirana udruga pri Konvenciji, zajedno s kolegama iz cijelog svijeta sudjelujemo u kreiranju kulturnih politika od značaja za našu lokalnu zajednicu. Sastanak je bio iznimno dinamičan, a Forum nevladinih organizacija je prepoznat kao jedna od karika za snažniju implementaciju Članka 18. što nas kao aktivne članove iznimno veseli”.

Tijekom sastanka su donijete preporuke o kojima će se raspravljati na sastanku Međuvladinog odbora za očuvanje nematerijalne kulturne baštine od 4.-9. prosinca 2023. u gradu Kasane, Republika Bocvana.

Silvija Jacić