Kuba potpisala s Kinom tajni sporazum o postavljanju špijunske baze

Peking pristao platiti Havani nekoliko milijardi dolara za postavljanje postrojenja za prisluškivanje.

Kina je postigla tajni dogovor s Kubom o uspostavi elektroničkog postrojenja za prisluškivanje na otoku otprilike 100 km od Floride, objavio je u četvrtak Wall Street Journal, ali službena američka i kubanska administracija izražavaju sumnju na ovo izvješće.

Takva špijunska instalacija omogućila bi Pekingu prikupljanje elektroničkih komunikacija s jugoistoka SAD-a, u kojem se nalaze mnoge američke vojne baze, kao i praćenje brodskog prometa, izvijestio je list pozivajući se na američke dužnosnike upoznate s povjerljivim obavještajnim podacima.

Sjedište Središnjeg zapovjedništva SAD-a nalazi se u Tampi. Fort Liberty, nekadašnji Fort Bragg, najveća američka vojna baza, nalazi se u Sjevernoj Karolini.

Zemlje su postigle načelni sporazum, rekli su dužnosnici, s Kinom da plati Kubi "nekoliko milijardi dolara" kako bi omogućila stanicu za prisluškivanje, piše Journal.

- Nemamo spoznaju o tome da Kina i Kuba razvijaju novu vrstu špijunske stanice - kazao je glasnogovornik ministarstva obrane SAD-a, brigadni general Patrick Ryder.

U Havani je kubanski zamjenik ministra vanjskih poslova Carlos Fernandez de Cossio odbacio izvješće kao "potpuno mendaciozno i neutemeljeno", nazvavši ga američkom izmišljotinom koja bi trebala opravdati desetljećima star gospodarski embargo Washingtona na otok. Rekao je da Kuba odbacuje svu stranu vojnu nazočnost u Latinskoj Americi i na Karibima.

- Nismo upoznati sa slučajem i kao rezultat toga trenutno ne možemo dati komentar - kazao je glasnogovornik kineskog veleposlanstva u Washingtonu.

Sporazum između dva američka suparnika, kojima vladaju komunističke vlade, izazvao je uzbunu u administraciji predsjednika Joea Bidena, navodi list, predstavljajući novu prijetnju blizu američkih obala.

D.G.