KRUZERSKI TURIZAM: Ove godine rekordi neće biti oboreni, ali hoće 2024.

ZADAR - Lučka uprava Zadar najavila je novu sezonu kružnih putovanja u kojoj će biti 158 uplovljavanja malih i velikih putničkih brodova na kružnim putovanjima.

Iako broj brodova na kružnim putovanjima nije značajno veći u odnosu na prošlu godinu, očekuje se povećanje broja putnika, s obzirom na to da je prošle godine zbog korona virusa došlo do ograničenja kapaciteta brodova.

Mali kruzeri Athena i Arethusa, koji su u posezoni dolazili tjedno, od sada će tijekom sezone biti vezani u Gradskoj luci - ukupno 20 uplovljavanja, a u Zadru će biti po dva dana.

Prvi veliki kruzer Viking Sky sezonu će otvoriti 31. ožujka pristajanjem uz Morske orgulje, a posljednji veliki kruzer najavljen je 6. studenog, kada Silver Moon uplovljava u Gaženicu.

Kapital među najavljenim brodovima, od kojih će neki po prvi put doći u Zadar, svakako je norveška Getawa. Kruzer tog imena trebao bi Zadarskim kanalom zaploviti prema Gaženici 5. srpnja. S dužinom od 326 metara neće premašiti rekorderku Gaženicu u koju je MSC Fantasia uplovila prošle godine, ukupne duljine 333,33 metra s 18 paluba visine 67 metara.

Prema objavljenom itinereru, ove sezone neće biti niti pet kruzera u jednom danu, što je imalo medijskog odjeka za zadarski kruzing turizam. U sezoni će tri broda uploviti četiri puta. Tvrtke biraju žele li se vezati za Morske orgulje, u Kanalu ili Gaženici, gdje će prema sadašnjem rasporedu biti 73 veza.

Nije isključeno da će doći još koji kruzer, a neki i otpasti. U svakom slučaju, Lučka uprava već sada gleda u 2024. godinu kada bi, prema najavi ravnatelja Željka Kneževića, Zadar bio destinacija s 217 uplovljavanja malih, srednjih i mega kruzera, što bi bio pravi rekord, piše 057info.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Nova virtualna šetnja putničkom lukom Gaženica
Lučka uprava Zadar izradila je novu virtualnu šetnju putničkom lukom Gaženica te je ista ovog tjedna objavljena na službenim web stranicama. U odnosu na prethodnu verziju koja je napravljena 2019. godine, novom virtualnom šetnjom moguće je vidjeti obalne zidove i zaštitu nasipa, čiji su rad…