Kruzer iz Zadra otišao u “đir” na pola Jadrana da se olakša – Doznali smo i s kojom izlikom

Zašto je kruzer „Marella Dream” morao isploviti iz luke Gaženica? Sila mu je! – piše u nedjelju čitatelj portala Zadarski.hr, objasnivši kuda je brod kružio kako bi se rješio fekalija. Morski HR od izvoda bliskog inspekcijama neslužbeno doznaje da je slučaj provjeren i odlaskom u otvoreno more, nema inkriminirajućih radnji. Evo detalja…

Kruzer „Marella Dream” duljine 244 i širine 33 metara koji je nedavno utočište našao u zadarskoj putničkoj luci Gaženica, morao je nakon mjesec – dva, koliko je bio tamo privezan, na tri dana, (5. – 8. kolovoza 2020.) silom prilika – isploviti! Razlog? Morao se, što se ono  kaže –  „olakšati”. Pa je zamijećeno  kako je smanjenom brzinom (5 – 7 čvorova) obišao gotovo polovicu našeg plavog Jadrana, kružio i vrtio se, kao da vuče panulu i lovi tune. Malo kroz hrvatske teritorijalne vode, pa otvoreno more, pa čak malo i u talijanske vode.

Nije to napravio u Zadru, jer nova zadarska luka, namijenjena kruzerima očigledno nema instalacija i uređaja za prihvat tzv. otpadnih voda (!?) premda se ovu luku apostrofira kao jednu od najvećih i najmodernijih. Za pravo reći, od tek nedavno izgrađene i kompletirane moderne luke to bi se u pomorskom svijetu i očekivalo, piše Zadarski.hr.

Od izvora bliskog inspekcijama neslužbeno doznajemo da je brod najavio svoje isplovljavanje.

– Najavili su da idu napraviti svježu vodu koju dobivaju preko evaporatora. Iskoristili su to usput da iskrcaju obrađenu sanitarnu vodu, to nije fekalna i neobrađena voda, a da ima biološki pročistač, bila bi i tehnički potpuno obrađena voda. To je zakonski dopušteno, no vrlo vješto su iskoristili svoju poziciju. Inspekcija je provjerila sa Zagrebom i rekli su da je odlaskom u otvoreno more, to dopušteno raditi. Moralno je dvojbeno da naši ljudi ipak ovdje nešto i zarade, ali nezakonito nije – potvrdio nam je izvor.

Na slici pogledajte i rutu kojom se kretao navedeni kruzer.

Foto: Marine Traffic / Screenshot

D.G.