Krumpiri kuhani u moru - Nekad potreba a danas delicija i gušt

Jeste li ikad jeli krumpire kuhane u moru? Dakle kuhane u loncu u kojem je morska voda. Nekad su otočani tako štedjeli vodu i sol a danas je to delicija i gušt.

Vode na otocima nikad nije bilo dovoljno, a sol je često bila preskupa. Ali, zato je mora, čistog i bistrog bilo uvijek u izobilju. I krumpira. Krumpir je na otoku Pašmanu uvijek, uz ribu, bila uobičajena spiza. Po starinski, kuhao se u moru na trinogama.

Nije se samo krumpir prvo "toćao" u moru, u moru se prala i konzervirala i druga hrana - zelje, rotkve, masline, suhe smokve...

Jedino se motar ne pere u moru, jer raste prvi red do mora, i već je posoljen, pa ga zovu i morska šparoga a odlično ide uz mladi slani vrući krumpir.

- Po starom običaju kuhamo krumpir na moru, obično se to radilo kad se krumpir vadio, kad je bilo dosta oštećenih motikom, da ne propadnu, kuhali su se obično za večeru kod mene. To je bilo uobičajeno do 70-tih godina prošlog stoljeća - prisjeća se za emisiju More Vesna Zalović.

- Krumpir se na ovaj način mora kuhati 15, 20 minuta, ovisi koliki je krumpir - dodaje Rajna Brzić.

Neke domaćice na otoku i danas kruh znaju umijesiti s morem jer, kažu da je to idealan omjer vode i soli u kruhu.

I.G.