Krstičević povodom Dana HRM: Stižu novi motori za topovnjače i sporazum za drugi ophodni brod

DUBROVNIK – U Dubrovniku je održana središnja svečanost povodom obilježavanja 28. obljetnice Hrvatske ratne mornarice i povratka 2. hrvatskog kontingenta iz NATO-ove operacije potpore miru Sea Guardian na Sredozemlju.

Pripadnicima HRM-a čestitke na njihovoj obljetnici uputio je u ime predsjednika Vlade ministar obrane Damir Krstičević pozdravivši ovom prigodom i sve hrvatske branitelje koji su dali svoj doprinos u obrani grada Dubrovnika. Ministar je podsjetio na veliki doprinos HRM-a u Domovinskom ratu i posebice ulogu koju je imalo mornaričko desantno pješaštvo, koje je od prošle godine ponovo ustrojeno u Pločama, čime je Hrvatska vojska vraćena na jug Hrvatske. Istaknuo je uvjerenje da će prisutnost Hrvatske vojske na jugu uvelike doprinijeti daljnjem razvoju gospodarstva i sigurnosti te dodao kako se ulažu značajni napori da bi Hrvatska ratna mornarica bila u korak sa suvremenim sigurnosnim trendovima, a što podrazumijeva i njezinu modernizaciju.

Foto: MORH/M. Čobanović

– Remontom i nabavkom motora za dvije raketne topovnjače u 2020. godini osigurat će se nazočnost strateškog naoružanja na Jadranskom moru – istaknuo je ministar najavivši kako je u pripremi i sporazum za nabavu drugog obalnog ophodnog broda. Podsjetio je i kako je s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture potpisan Sporazum o priznavanju plovidbene službe ostvarene na ratnim brodovima HRM-a i brodovima Obalne straže RH čime se mornarima priznaju prava kao u civilnoj službi. Govoreći o podizanju sposobnosti Obalne straže i razvoju HRM-a ministar je posebno istaknuo važnost pokretanja novog studija – Vojno pomorstvo, na kojem se od prošle godine školuju budući časnici Hrvatske ratne mornarice.

Ministar je ovom prigodom posebne čestitke uputio mornarima koji su sa raketnom topovnjačom Dubrovnik sudjelovali u misiji potpore miru Sea Guardian i časno je odradili.

Photo: Youtube/Screenshot

General Šundov podsjetio na prvi brod u sastavu HRM

Mornarima je čestitke u prigodi Dana HRM uputio potom načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov.

Podsjetio je na povijesne trenutke stvaranja HRM-a i prvi brod koji je ušao u njezin sastav, desantno-jurišni čamac 103. otet Jugoslavenskoj ratnoj mornarici u noći između 14. i 15. rujna 1991., istaknuo važnost koju je tijekom blokade i deblokade Grada imao „Odred naoružanih brodova Dubrovnik“, ali i značaj i ulogu HRM-a i Odreda mornaričkog pješaštva tijekom Domovinskog rata i oslobodilačkih operacija.

– Upravo ste vi oni koji nastavljaju slavnu tradiciju svojih predaka. Proteklih ste godina ulagali u svoje znanje, ali i u znanje mladih naraštaja, usvajali ste nova znanja i vještine i uspješno se prilagođavali novim zadaćama. Uspješno sudjelujete u međunarodnim operacijama i misijama potpore miru i u međunarodnim vježbama s pripadnicima oružanih snaga naših saveznika i partnera te s ponosom pronosite ime Hrvatske vojske i osiguravate vidljivost hrvatske zastave.

Ivo Raffanelli: HRM je nositelj pomorske sigurnosti i obrane Hrvatske

Zapovjednik HRM-a kontraadmiral Ivo Raffanelli u svom je obraćanju podsjetio na vrijeme ustrojavanja mornarice tijekom Domovinskog rata istaknuvši posebno u to vrijeme presudnu ulogu Odreda naoružanih brodova i hrabre dubrovačke branitelje. Kazao je kako je Hrvatska pomorski orijentirana zemlja, a HRM nositelj njezine pomorske sigurnosti i obrane. Istaknuo je i kako razvoj i modernizacija Hrvatske ratne mornarice ide u pravcu koji ona zaslužuje, rastu njezine sposobnosti i poboljšavaju se uvjeti života i rada mornara. Naglasio je i ono najvrjednije što HRM ima a to su kvalitetni profesionalni odgovorni ljudi bez kojih ni jedno postignuće ne bi bilo izvedivo, kazao je kontraadmiral Raffaneli dodajući na kraju kako će predstojeći izazovi tražiti njihovu još veću predanost.

D.G.