Kroz otvorena vrata ostave ušao u kuću u Puli i otuđio nakit - Policija savjetuje: Zaključavajte vrata, balkone i prozore

PULA - Policija savjetuje građanima da poduzmu mjere kojima mogu spriječiti ili otežati provalu u svoj dom.

Policija traga za nepoznatim počiniteljem koji je tijekom dana 24. studenog u Creskoj ulici u Puli kroz otvorena vrata ostave ušao u kuću i kroz otvoren prozor, na kojem je skinuo zaštitu od insekata, ušao u unutrašnjost i otuđio dosta nakita. Time je oštetio 54-godišnjakinju za nekoliko desetaka tisuća kuna.

Provale u domove i krađe iz domova najčešća su kaznena djela, a žrtva može biti bilo tko. Stoga, s obzirom na stil i navike kradljivaca, Policijska uprava istarska savjetuje građanima kojim mjerama i sami mogu spriječiti ili otežati počinjenje kaznenog djela:

- Zaključavajte vrata. Bez obzira koliko dugo ćete biti odsutni iz svoga doma
ne zaboravite zatvoriti prozore ili balkonska vrata.

- Ne ostavljajte ključeve stana ili kuće na mjestima dostupnim drugim osobama (npr. ispod otirača, u vazama za cvijeće, ispod kamena i slično).

- Novac i druge dragocjenosti ne ostavljajte u posudama na kuhinjskim policama, a posebice u spavaćoj sobi u ladicama ili ispod madraca jer su to mjesta na kojima počinitelji najprije traže.

- Zapišite serijske brojeve vrijednih predmeta ili ih fotografirajte kako bi ih kasnije lakše  mogli identificirati.

- Novac i kreditne kartice ne držite zajedno, a pogotovo ne s PIN brojevima.

- Spremite ljestve i druge predmete  koje bi provalnici mogli koristiti i ne zaboravite uključiti alarmni sustav ukoliko ga posjedujete.

Ukoliko po povratku u svom domu zateknete provalnika, ne pokušavajte ga sami uhvatiti jer je možda naoružan, a  vaša sigurnost i sigurnost vaše obitelji je najvažnija.

Odmah nazovite policiju na broj 192! Policiji u hvatanju počinitelja možete pomoći i ukoliko dobro upamtite:

- Osobni opis: spol, starost, visina, odjeća, neki posebni znaci – npr. brada, brkovi, madež…

- Govor - dijalekt

- Ako se udaljio vozilom – marka, registarski broj, boja, pravac u kojem je pobjegao

U slučaju da  počinitelja niste zatekli u svom domu, odmah pozovite policiju i ništa ne dirajte ili spremajte kako ne biste uništili korisne tragove koji policiji mogu pomoći u pronalasku počinitelja - poručuju iz PU istarske.

I.G.