KRIVOLOV ISPRED ZADARSKE RIVE: "Mreža stajaćica stoji više od mjesec dana, vlasnik obiđe, uzme ulov i ostavi je u moru!"

ZADAR - Iz Zadra se javlja čitatelj koji pita koji je vremanski rok držanja stajaćih mreža u moru u gospodarskom ribolovu? Pitanje je postavio zabrinut zbog mreže koja stoji u moru već dulje vrijeme.

- S obzirom da ispred Zadarske rive mreža stajaćica stoji neprekidno već više od mjesec dana, a vlasnik je samo obiđe i uzme ulov te je ostavi u moru, postoji li zakonska regulativa? Ujedno to je dio plovnog put mnogih manjih brodova a mreže su označene bijelim manjim kantama svaki cca. 200m ukupne duljine oko 4000m - zaključuje pitanje, ovaj Zadranin.

Iz Uprave ribarstva pri Ministarstvu poljoprivrede stigao nam je na ovo i opširan odgovor:

- Konstrukcijsko tehničke osobine, način upotrebe,  prostorno-vremenska regulacija te uvjeti obavljanja ribolova mrežama stajaćicama propisani su Pravilnikom o obavljanju gospodarskog ribolova na moru mrežama stajaćicama, klopkastim, udičarskim i probodnim ribolovnim alatima te o ribolovu tramatom („Narodne novine“, br. 110/2023), konkretno člancima 4. -10. Pravilnika.

U gospodarskom ribolovu na moru mrežama stajaćicama nije propisano dnevno vremensko ograničenje držanja mreža u moru, uz uvjet da su iste mreže dozvoljene za upotrebu u skladu s propisanim prostorno-vremenskim ograničenjima (članak 8. Pravilnika) i u dozvoljenim količinama (članak 9. Pravilnika).

Za razliku od gospodarskog ribolova, u malom obalnom ribolovu (u kojem je dozvoljeno korištenje do maksimalno 200 metara jednostrukih mreža stajaćica veličine oka 16 – 64 mm) postoji dnevno ograničenje upotrebe mreža na način  da se smiju postavljati u more najranije 2 sata prije zalaska sunca te da se moraju izvaditi iz mora najkasnije 2 sata nakon izlaska sunca (članak 5. Pravilnika o malom obalnom ribolovu (Narodne novine 17/2018 i 113/2023).

Kako se u Vašem konkretnom upitu referirate na akvatorij „ispred Zadarske rive“ i na plovni put, skrećemo pažnju da Ministarstvo poljoprivrede nije nadležno za regulaciju aktivnosti u lučkim područjima, odnosno na plovnim putevima. Međutim, napominjemo kako će Ribarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede inspekcijskim nadzorom provjeriti Vaše navode o mogućem nepropisnom korištenju ribolovnog alata - stoji u odgovoru Uprave ribarstva.

D.G.