Kretanje Pulom od sada moguće i kroz sustav javnih bicikala

PULA – U Puli od idućeg tjedna počinje funkcionirati sustav javnih bicikala. Riječ je o projektu”Bičikleta” zahvaljujući kojem će na više punktova u gradu stanovnicima Pule i turistima biti dostupni električni i klasični bicikli.

Cilj je povećati mobilnost, a ujedno smanjiti količinu motornog prometa u gradu, kazao je gradonačelnik Pule Filip Zoričić koji je u gradskoj upravi jučer potpisao ugovor s predstavnikom tvrtke Nextbike koja će izvršavati navedenu uslugu. Ukupna vrijednost ugovora iznosi 198 tisuća kuna bez PDV-a. Građanima će na raspolaganju biti 30-ak bicikala i 100-njak romobila na više točaka u gradu.

Ugovorom, koji je s tvrtkom Sustav javnih bicikala d.o.o. Zagreb zaključen na šest mjeseci, obuhvaćene su usluge održavanja cijelog sustava i upravljanja, kao i usluge i aktivnosti u operativnom sustavu te održavanje softver aplikacije za upravljanje sustavom.

U sklopu projekta „Bičikleta“ na području grada Pule na više lokacija moći će se izvršiti najam i vratiti javne klasične bicikle te elektrobicikle, a od ove godine, i elektro romobile. Postojeće lokacije opremljene su novom opremom, a bit će otvorene i nove s namjerom da se izvrši bolja povezanost i sustav učini kvalitetnijim i učinkovitijim, poručuju iz grada.

Godišnja pretplata za javne bicikle (elektro i klasične bicikle) iznosi 200 kuna i omogućava neograničeno korištenje bicikala do 30 minuta u pojedinačnoj vožnji tijekom cijele godine. Broj pojedinačnih vožnji tijekom jednog dana nije ograničen. Za sve ostale korisnike cijena iznosi 10 kuna za električni i 5 kuna za klasični bicikl, za pola sata korištenja. Cijene za otključavanje električnog romobila iznosi 7,50 kuna i naplaćuje se 1,80 kuna po minuti korištenja. Isto tako, moguće je napraviti pretplatu kojom sa jednokratno uplaćenih 40 kuna dobivamo neograničeni broj otključavanja.

J.K.