KREPAT MA NE MOLAT: Ni virus neće zaustaviti ovogodišnju Fiumanku!

Pandemiji usprkos, s puno jedriličarskog žara, volje i ljubavi i ove će godine po 22. put biti održana tradicionalna riječka regata Fiumanka, jedan od najmasovnijih regata na našem dijelu Jadrana, a po dobrom starom običaju slijede je i brojna kulturna i humanitarna događanja.

Epidemiološkoj situaciji prilagođena velika Fiumanka i medijska regata zajedrit će ove godine 12. lipnja u 12 sati. Kao i svih dosadašnjih godina Fiumanka je u potpunosti besplatna za sve sudionike, uz tradicionalne majice koje dobivaju sve posade kao i besplatan vez u riječkoj luci.

Ovogodišnju Fiumanku otvorit će drugo izdanje regate radioupravljanih jedrilica  Jako mala Fiumanka koja će se održati 5. lipnja na Platku sa startom u 10 sati. Regata je dio Festivala sporta u organizaciji Saveza sportske rekreacije PGŽ „Sport za sve“.

Dani od 5. do 11. lipnja bogati su kulturnim i humanitarnim događanjima, poslovnim sastancima, različčitim radionicama za sve uzraste i koncertima.

Jedriličarski dio ovog riječkog festivala brodova počinje u petak 11. lipnja, kada će zajedriti sudionici poslovnog sastanka Business Woom Day. Organizator Business Woom regate je tvrtka Business Sailing and Woom iz Zagreba.

U petak 11. lipnja u 10 sati Placu će otvoriti Fešta od malog broda. Učenici riječkih osnovnih škola izrađivat će brodove od papira pa će Korzom zaploviti i papirnata inačica Fiumanke dok će u večernjim satima Trgom 128. brigade HV  zavladati kreativci i glazbenici.

Na Gatu Karoline Riječke u petak 11. lipnja u 21 sat predviđen je besplatan koncert povodom Fiumanke u organizaciji tvrtke Promocija na kojem će nastupiti bend Grooversi.

U subotu 12. lipnja slijedi najvažniji događaj: zajedrit će 22. Velika Fiumanka i epidemiološkoj situaciji prilagođena jednodnevna medijska regata čiji je suorganizator Hrvatska radiotelevizija.

Foto: PR

Obistine li se najave i potvrde pristigle prijave, ovogodišnja bi Fiumanka mogla biti posebno zanimljiva u klasi maxi, među konkurentima za titulu najbržeg broda regate.

Prošlogodišnji slavljenik slovenski EWOL ove godine na žalost neće doći braniti naslov, a za titulu najbržeg borit će se jedrilica istog tipa kao EWOL, 28-metarski Portopiccolo Prosecco Doc  iz Italije sa skiperom Claudiom Demartisom, pobjednik prošlogodišnjeg Venezia Maxi Chalenga.

Dolazak je najavila i 24-metarska Maxi Jena, ove godine s novim vlasnikom i skiperom Milošom Radonjićem iz Crne Gore, pobjednikom posljednje Barcolane. Na Fiumanku prvi puta dolazi i slovenski CleanSport One, “nabrijani” VOR 60 sa skiperom Jurom Orelom.

Riječke boje branit će Rajko Kujundžić s Molo longom i Željko Perović s Shiningom, sedmerostrukim pobjednikom Fiumanke. Atraktivne jurilice zasigurno će privlačiti pažnju mnogih, a bit će privezane na novim vezovima na čelu Adamićevog gata!

Na prostoru Terminala u petak i subotu će se održavati prigodan dnevni i večernji glazbeni program za sve sudionike i posjetitelje. U subotu u 20 sati predviđeno je proglašenje pobjednika 22. Fiumanke te na Gatu Karoline Riječke besplatan koncert grupe Sarah & The Romans, u organizaciji tvrtke Promocija.

U suradnji s Riječkim sportskim savezom u subotu i nedjelju kao dio programa na moru jedrit će winsurfovi, a u nedjelju će se održati i 1. SUP Fiumanka te humanitarna Rotary regata u suradnji s Rotary klubom Rijeka. U subotu i nedjelju građanima Rijeke i posjetiteljima Fiumanke predstavit će se Marotti Windsurf Centar i veslači Veslačkog kluba Jadran.

M.B.