Krenule kazne u staroj jezgri Dubrovnika - Franković: "Bit ćemo nemilosrdni po tom pitanju"

Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika, gostovao je u N1 studiju gdje je komentirao uvođenje reda u staru gradsku jezgru i nova pravila za turiste.

Franković kaže kako rade na održivom turizmu.

- Počeli smo 2017. s projektom “Poštujte grad”  koji je uključivao i smanjenje broja turista u povijenoj jezgri. Sada idemo dalje. Jedna od glavnih tema stanovnika je bila buka iz različitih izbora, ali najvažnije je bila preglasna glazba u ugostiteljskim objektima. Zato smo uveli i kartu buke te proveli prve kontrole - rekao je.

- Pozvao sam sve ugostitelje i obavijestio ih da ćemo biti nemilosrdni po pitanju kazni. Već smo uhvatili prve prekršitelje i pokazali da ozbiljno mislimo - dodao je.

Otkrio je kako su postavljeni i fiksni mjerači buke.

- U Dubrovniku će biti glazbe i normalno će se funkcionirati, ali će biti mjere. Nas je godinama koštala gramzljivost pojedinaca koji su Dubrovnik gledali kao kasicu prasicu - napomenuo je Franković.

Potvrdio je da su oduzete površine aktivnim članovima HDZ-a.

- Nebitno je tko je član koje stranke, nego je bitan red i on se mora poštivati - rekao je za N1.

Franković kaže da su problem i koferi na kotačićima koji noću i u ranu zoru rade veliku buku.

- Savjetujemo ljude da nose kofere, ali napravit ćemo i tzv. “luggage departmente” kod stare jezgre i na aerodromu. Nećemo tu ići u kažnjavanje nego na razgovor - objasnio je.

Uz navedeno tu je i zabrana nepropisnih odijevanja, zabrana vožnje bicikla u staroj gradskoj jezgri, ali i zabrana puštanja kućnih ljubimaca.

A.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Ugostiteljski objekt na Stradunu ostao bez stolova na sedam dana
Grad Dubrovnik kaznio je objekt oduzimanjem javne površine, odnosno raskidom ugovora o zakupu na sedam dana, nakon što su nedavno pred lokalom izmjerena 73 decibela, što za 18 prelazi dozvoljenih 55. Iz objekta Cele stolove su s javne površine uklonili jučer, pa bi već idućeg petka treb…