Kreće izrada projektne dokumentacije za obnovu lošinjske Utvrde Kaštel

MALI LOŠINJ – Konačno je, čini se, došlo vrijeme za obnovu jedne od najstarijih lošinjskih utvrda – Utvrde Kaštel. Grad Mali Lošinj aplicirao je na Ministarstvo kulture i medija za dodjelu sredstava kojim će financirati izradu projektne dokumentacije za spomenuti objekt u iznosu od 875 tisuća kuna.

Smatra se da Utvrda Kaštel potječe s početka 17. stoljeća, krajem 2007. registrirana je kao kulturno dobro, a dosad je služila kao mjesto održavanja pojedinih manifestacija, uglavnom glazbenih priredbi.

No gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić objavila je kako je grad odlučio aktivnije krenuti u obnovu ovog kulturnog dobra. Grad je prijašnjih godina, u suradnji s Ministarstvom kulture i Konzervatorskim odjelom u Rijeci, pripremio dokumentaciju nužnu za provedbu natječaja za idejno – arhitektonsko rješenje kako bi Utvrda Kaštel mogla u rekonstrukciju. Plan je da utvrda bude korištena za društveno-kulturnu namjenu s dodatnim zabavnim i ugostiteljskim sadržajima.

Da bi sve navedeno bilo i ostvareno kreće se u izradu idejnog, glavnog i izvedbenog projekta, a u Gradu Malom Lošinju nadaju se da će potreban novac osigurati kroz Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi RH za 2022. godinu, koji dodjeljuje Ministarstvo kulture i medija.

K.B.