KREĆE IZGRADNJE RIBARSKE LUKE KRK Sigurnije privezište za ribare sa svom komunalnom opremom

KRK – Odlukom Uprave ribarstva Ministarstva poljoprivrede, Županijskoj lučkoj upravai Krk dodjeljuju se sredstva u iznosu od maksimalnih 5 milijuna eura ili 37,3 milijuna kuna iz programa poticajnih mjera Europske Unije „Ribarske luke, iskrcajna mjesta, burze ribe i skloništa“. Od ukupnih sredstava iz EU fondova će se financirati 75% prjekta, dok će 25% snositi Republika Hrvatska iz Fonda za ribarstvo i ruralni razvoj.

Projektom izgradnje ribarske luke, dobit će se produženje glavnog lukobrana u dužini 200 metara te proširenje na 12 metara čime će se osigurati dovoljni kapaciteti i sigurno privezište za ribarske brodove, sa svom komunalnom opremom, autonomnim fotonaponskim sustavom te električnim vozilima za skupljanje otpada i pranje javnih prometnih površina, te uređenje površine za ugradnju spremnika za gorivo.

Planirana je izgradnja benzinske postaje namijenjene za ribare, nautičare i sportska plovila na dostupnijoj lokaciji te opremanje lukobrana i izgradnja montažnog objekta za radnike.

Oprema za preuzimanje i skladištenje ribe obuhvaća rashladnu komoru s ledomatom, vagu- viličar i kašete za ribarsku opremu. Projekt uključuje i svjetlovodno kabliranje u sklopu rekonstrukcije lukobrana.

Foto: ŽLU Krk

Kako bi se uspostavio i prikladno opremio prostor na kojem se obavlja gospodarska djelatnost ribarstva, planira se izvršiti ulaganje u sljedeću opremu, odnosno infrastrukturu: vozila na električni pogon, fotonaponski autonomni sustav, komunalnu opremu, industrijsku digitalnu vagu, kašete za skladištenje mreža s ribarskih plovila, kombiniranu rashladnu komoru za skladištenje prehrambenih proizvoda i svjetlovodnu optičku mrežu do lokacija bežičnih uređaja.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina je najavio da će se u godinama koje slijede, u otočne luke, točnije krčku i bašćansku, uložiti stotinjak milijuna kuna, i to najvećim dijelom iz bespovratnih europskih izvora.

D.G.