Kreće gradnja prvog od četiri reprezentativna objekta na sjevernom djelu Pulskog zaljeva

PULA – Lučka uprava Pula do kraja ove godine trebala bi krenuti u realizaciju dugovremena pripremanog projekta izgradnje četiri reprezentativna objekta na sjevernom djelu Pulskog zaljeva, u pojasu od mora do Ulice svetog Petra.

– U planu nam je raspisivanje koncesije za prvu zgradu koja će imati ugostiteljsku namjenu. Planirali smo u taj postupak ići i ranije, no u tome nas je malo usporio covid, kao i činjenica da bi uz sve probleme koje je pandemija donijela ugostiteljskom sektoru, u tom razdoblju vjerojatno bilo teško pronaći zainteresiranog kvalitetnog investitora za taj projekt. Uz traženje koncesionara za prvu, pokrenuti ćemo javnu nabavu i za zgradu broj dva, dok se za ostale sadržaje pregovara – kazao je zaGlas Istre ravnatelj Lučke uprave Pula, Dalibor Brnos.

Prema projektu, u prvu zgradu od Riječkog gata za koju se namjerava raspisati koncesija, trebali bi se smjestiti ugostiteljski sadržaji, odnosno kafić i restoran, dok bi druga zgrada prema planu trebala postati novo sjedište Lučke uprave, a vrlo vjerojatno i Lučke kapetanije Pula. Treću zgradu u tom nizu, prema prvotnoj zamisli, trebali su popuniti uredi turističkih agencija i drugih tvrtki koje nude razne sadržaje vezane uz more i nautiku.

– Idealno bi bilo, zbog samog koncepta gradnje, uređenja okoliša i pilota koje će biti nužno postaviti, izgraditi sve objekte u isto vrijeme, ali radi se o financijski vrlo izazovnom zahvatu pa još nije izvjesno hoće li to biti izvedivo tako. U svakom slučaju pokušat ćemo posložiti nekakvu optimalnu kombinaciju u kojoj će u toj prvoj fazi, ako već ne u potpunosti, biti realiziran maksimalno moguć dio cjelokupnog projekta – kaže Brnos.

‘Oživljavanje’ sjevernog dijela pulskog zaljeva značajan je korak naprijed u realizaciji projekta ‘Pula na moru’ koji je trasiran u proteklom desetljeću kroz dogradnju i rekonstrukciju kanalizacijskog sustava grada Pule. Preusmjeravanjem kanalizacijskih ispusta na pročistač značajno je smanjeno onečišćenje mora te omogućena regeneracija akvatorija Pulskog zaljeva koji sad jednostavno ‘zove i traži’ sadržaje koji će ga oplemeniti i privlačiti ljude. Izgradnja reprezentativnog ugostiteljsko-poslovnog kompleksa djelić su doprinosa kojeg bi u realizaciji tog plana trebala imati Lučka uprava Pula. Jedan od planova po tom pitanju je i nastavak investicije vezan uz izgradnju sjeverne obale koji podrazumijeva nastavak nasipanja i izgradnju šetnice prema Mandraču.

– Dobili smo suglasnost Opće bolnice Pula i Pula Sporta da za nasipanje možemo koristiti ostatak kameno-mineralne sirovine koji je ostao od izgradnje bolnice i gradskog bazena. Poslali smo zahtjev nadležnom ministarstvu te očekujem da bi uskoro trebali potpisati i ugovor o donaciji tog materijala nakon čega bi mogli i krenuti s poslom – kaže Brnos i dodaje da je potrebno izgraditi još oko 450 metara šetnice kako bi u potpunosti bio zaokružen taj potez.

Ono što je isto tako aktualno je i sanacija postojećeg dijela Rive od ulaza u brodogradilište do Riječkog gata.

– Na tom projektu isto tako radimo u suradnji s Istarskom županijom i s Gradom Pula. Trenutno je u izradi geodetska podloga, a uskoro će krenuti i podmorsko snimanje cijelog podmorskog zida. Specifičnost tog područja je da je ono dijelom pod ingerencijom Lučke uprave, dijelom pod ingerencijom Grada Pule, a jedan dio je i koncesijsko područje koje koristi ACI. Zbog toga jedino zajedničkim pristupom možemo to odraditi, a držim da smo i na dobrom putu da to učinimo jer smo imali nekoliko zajedničkih sastanaka na tu temu te nakon pokrenutih predradnji. Slijedi projektiranje i izrada troškovnika kako bi utvrdili o kojim točno iznosima pričamo i zajednički potražimo način za zatvaranje financijske konstrukcije – pojašnjava nadalje ravnatelj Brnos.

Još jedan u nizu izuzetno važnih projekata za grad Pulu i pulskog akvatorija je i sanacija i dogradnja pulskog lukobrana, priča koja je aktualna već dugi niz godina, ali za čiju realizaciju je uvijek prepreka ogroman iznos sredstava koji ona iziskuje.

– Svi smo svjesni da stanje lukobrana nije baš sjajno i tu smo u intenzivnim razgovorima i s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture koje se pokazalo izuzetno kooperativno i pruža nam maksimalnu podršku da iznađemo rješenje tog problema. Lučka uprava Pula je 2014. godine pokušala osigurati europska sredstva za realizaciju tog posla i to nam tada nije pošlo za rukom, ali sam uvjeren da ćemo u drugom pokušaju u tome uspjeti. Krajem ove godine bit će objavljen poziv, a naš zadatak je da do tada kvalitetno pripremimo dokumentaciju, kako bi mogli promptno reagirati i prijaviti se na natječaj. Procijenjena vrijednost tog projekta iznosi oko 15 milijuna eura, a u planu nam je da se 85 posto tog novca osigura iz europskih sredstava – kaže ravnatelj Brnos.

Lučka uprava Pula, kojoj je osnivač Istarska županija, osim pulskom, upravlja s još jedanaest lučica na području bivše općine Pula te brine o lučkoj nadgradnji i podgradnji te o vezovima. U nekim od tih lučica upravo je u tijeku ili se planiraju značajniji investicijski ciklusi, poput Fažane u kojoj se ovih dana dovršava sanacija obalnog zida i šetnice između Malog mola i “izvlakališta” kod lukobrana, u dužini od sedamdesetak metara. Prema Brnosovim riječima radi se o investiciji teškoj oko 1,5 milijuna kuna u kojoj su osim Lučke uprave sudjelovale Istarska županija i Općina Fažana.

– Obalni zid je bio u poprilično lošem stanju, a dio kod Malog mola i podlokan i opasan za sigurnost. Ovom investicijom taj potez smo u potpunosti obnovili i stavili nove kamene poklopnice, s tim da smo zadržali i dio starog materijala, koji je bio dobar, i njega ćemo iskoristiti prilikom sanacije Malog mola koja je u planu za narednu godinu, kaže ravnatelj Lučke uprave Pula. Za Fažanu je, inače, izrađeno idejno rješenje za dogradnju i uređenje čitave luke, no kako se radi o dijelu stare gradske jezgre, ono je pod konzervatorskom zaštitom te će biti potrebno izraditi konzervatorski elaborat i prilagoditi idejno rješenje novim uvjetima. Plan je da se i taj projekt sufinancira sredstvima iz europskih fondova. Jedna od zadnjih investicija je i rekonstrukcija dotrajalih gatova u lučici Bunarina. Radi se o investiciji od 4,4 milijuna kuna koju smo nedavno dovršili, a obuhvaća novi plutajući gat u dužini od 267 metara s nekih 130 vezova. Time smo završili taj dio luke koji je otvoren za javni promet u Bunarini i ona u svakom slučaju predstavlja nadstandard u komunalnim vezovima. U narednom period namjeravamo i nastavak ulaganja, kako u Bunarinu, tako i u Ribarsku kolibu – kaže naš sugovornik.

Ono što je aktualno za ovu godinu je investicija u Valbandonu u kojem će biti izgrađen novi obalni zid u duljini od 240 metara te je za taj projekt potpisan i ugovor o sufinanciranju s Ministarstvom mora u iznosu od 2 milijuna kuna, što čini polovicu potrebnih sredstava za njegovu realizaciju, dok će preostali iznos osigurati Istarska županija i Lučka uprava Pula. Realizacijom ovog posla dobit će se osamdesetak vezova za stanovnike općine Fažana, ali i jednu šetnicu.

Milan Pavlović