Krčka gastro ponuda mami turiste - Uz vino dobro ide i pokoja feta pršuta

Uspjehu turizma svoj obol daje i eno-gastro ponuda na koju se itekako oslanjaju i u malom krčkom Vrbniku nadaleko poznatom po autohtonim sortama vina. Uz vino dobro ide i pokoja feta pršuta nakon petnaestomjesečnog zrenja iz lokalne obiteljske pršutane čija je izgradnja financirana europskim novcem.

Pale su prve fete! Sirovina dolazi iz Slavonije, a soli se, suši i zrije u Vrbniku. U pršutani je trenutačno dvije tisuće komada, a kapacitet joj je osam tisuća.

- Sad kroz par tjedana bi trebali prve pršute izbacivati van, kroz naše objekte. Za sad je količina manja, ali kroz par godina računamo da ćemo na godišnjoj bazi proizvoditi pet-šest tisuća komada - rekao je Anton Brusić iz PZ Gospoja.

Plasman nije nikakav problem jer tržište vapi za domaćim proizvodima.

- Turizam je jedan izvoz na licu mjesta i jako je bitno da se on sastoji od domaćih proizvoda i usluga jer ako u tome koristite uvoznu namirnicu onda se ekonomski efekt daleko više smanjuje - objasnila je Marijana Jadro, direktorica TU TZO Vrbnik.

Uz zanimljivu vizuru staroga grada, eno-gastro ponuda upravo je ono što privlači turiste u Vrbnik. Ovdje nema puno smještajnih kapaciteta i ostvarenih noćenja, ali gotovo 90 posto gostiju koji se odmaraju na Krku posjete to mjesto. Dolaze automobilima, brodovima, autobusima. Samo ove godine Vrbnikom je prošlo čak 800 autobusa prepunih gostiju.

- Nama dolazi puno gostiju ovdje u Vrbnik pogotovo na dnevnoj bazi i sigurno da su svi oni žele na neki način isprobati, okusiti upravo ove autohtone proizvode - rekao je načelnik Općine Vrbnik Dragan Zahija.

- Mi pripremamo ovdje i novi lukobran koji bi trebao biti na ulazu. Bolje će biti luka zaštićena i otvorit će mogućnost da i veći brodovi, ne kruzeri kao u Dubrovniku, ali da veći brodovi dolaze ovdje, a onda to znači da će sve u Vrbniku biti dostupnije - najavio je Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture.

To su u prvom redu brojna nagrađivana vina autohtonih sorti, a u budućnosti i pršut. Uskoro će, naime, početi postupak za dobivanje oznake zemljopisnog podrijetla Krčki pršut, donosi Dnevnik HTV-a.

I.B.