Kraljevski plesovi i vitezovi oživljavaju povijest u Bakru

BAKAR – Bakarska Udruga La Bamba već godinama djeluje u tom primorskom gradiću trudeći se svojim aktivnostima obogatiti kulturnu ponudu grada, oplemeniti onu turističku, ali i njegovati plesnu baštinu. Plesna skupina Mažoretkinje grada Bakra najprepoznatljiviji su brend udruge La Bamba i već dugo predstavljaju simbol grada na različitim manifestacijama. Od nedavno su zasjala još dva; Bakarski vitezovi namijenjeni dječacima do 14 godina te Royal Bakar, sekcija povijesnih plesova iz 15. i 16. stoljeća za odrasle koju vodi Oksana Brandibura Kožul, koreografkinja i nekadašnja primabalerina HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci. Nakon ljetnih odmora, krenuli su upisi u sve tri sekcije koje željno iščekuju nove članove u novoj sezoni.

PLESNA SKUPINA ROYAL BAKAR – Profinjenost i odmjerenost prohujalih stoljeća

– Primijetivši da predstavljanje tradicijskih plesova na smotrama folklora i raznim manifestacijama najvećim dijelom obuhvaća seosku plesnu baštinu, odlučila sam pokrenuti projekt odnosno sekciju koja će oživjeti dvorsku plesnu tradiciju iz doba renesanse, odnosno 15. i 16. stoljeća. Danas plesna skupina Royal Bakar broji 14 članova, a veselimo se novima s kojima ćemo učiti zaboravljene aristokratske manire i plesove koji se odlikuju profinjenim i odmjerenim pokretima tijela, elegancijom i dostojanstvenim držanjem. Zbog epidemiološke situacije vježbamo u velikoj dvorani u Rijeci, jednom tjedno, a iako nije uvjet, poželjno je doći u paru jer uistinu je lijepo kad naš svakodnevni život možemo okruniti plesom – istaknula je umjetnička voditeljica La Bambe, Danijela Forempoher. Plesače uvježbava iskusna koreografkinja i mentorica Oksana Brandibura Kožul koja je nekad na pozornici HNK Ivana pl. Zajca oduševljavala kao primabalerina.

Dosadašnji dojmovi su više no pozitivni, a polaznica Ivana Sošić Antunović kaže: “Plesna skupina Royal prilika je za izlazak iz realnosti i povratak u dostojanstveno vrijeme sporosti i romantike. Marljivo vježbamo pod budnim oko naše mentorice Oksane i spremamo se za nastupe. Jedva čekamo odjenuti krinoline i grofovske odore te zaplesati dostojanstveni dvorski menuet. Sviđa mi se vibracija ove grupe, iako smo svi već iskusni ljudi – smijemo se na probama poput djece!”.

Foto: M.Šegulja

BAKARSKI VITEZOVI – Ples s mačem u kojem uživaju bakarski dječaci

Kako bi se očuvala kulturna baština i tradicija, potrebno ju je prenijeti na najmlađe, a Bakarski vitezovi, dječja muška plesno/performerska skupina itekako ispunjava tu ulogu jer ih mogu pohađati dječaci od 4-14 godina.

S obzirom na to da su mnoge djevojčice s područja grada Bakra članice Mažoretkinja grada Bakra, Bakarski vitezovi donijeli su sadržaj za dječake za koji je bio iskazan veliki interes. Prepoznatljivi su po svojim odorama i obilježjima (grbu), kao i po koordiniranim formacijama lančanog plesa s mačem koji se može nazvati  i stiliziranim prikazom borbe.

Njihov je zadatak njegovati identitet grada sudjelujući na nastupima i gradskim manifestacijama uz sastav Mažoretkinja grada Bakra, ali i odvojeno. Atraktivan nastup Bakarskih vitezova odlikuje mačevalačka igra – ples s mačem s kojim se oživljavaju davna vremena kad je mač služio isključivo kao oružje dok je danas omiljena igračka mnogih dječaka.

Foto: Udruga La Bamba

BAKARSKE MAŽORETKINJE

Bakarske mažoretkinje su etablirani brend udruge La Bamba, ambasadorice su svoga grada i njegov najljepši živući simbol. Nastupaju na svim važnim manifestacijama Grada Bakra i okolice te nose uniforme u bojama svog grada. Imaju svoju zastavu, himnu, a najsvečanije su njihove zakletve od kojih se izdvaja ona prva pred bakarskim gradonačelnikom Tomislavom Klarićem kao i svečani čin posvete njihove zastave od strane počasnog građanina grada Bakra monsignora Giuseppea Vosille iz Cresa. Mažoret ples posebnim čine specifični plesni pokreti, stupanje, vrtnja štapom, bacanje štapa i razni drugi elementi, a osim sa štapom pleše se i s pom-ponima. Za sada ovu vještinu uče predškolke (3-7 godina) te kadetkinje (7-11 godina), a želja je oformiti i grupe s juniorkama i seniorkama. U predpandemijskim vremenima udruga La Bamba organizirala je u Bakru smotru mažoretkinja PGŽ kad su brojne mažoretkinje predvođene limenom glazbom prošetala duž cijele bakarske rive na radost brojnih gledatelja.

Silvija Jacić