Kraljevica - drugi dom Miroslava Ćire Blaževića

RIJEKA - Više nikad Ćiro neće doći u svoj drugi dom, u Kraljevicu. Beskrajno strpljivo, u svom stilu, s osmijehom se slikati sa svima, porazgovarati s običnim ljudima, zavrnuti turu, pogledati utakmicu u lokalnom kafiću, baciti pogled na Kvarner.

Ćiri je Kraljevica doista bila drugi dom. Pogotovo kad je zašao u ozbiljnije godine. Odazivao se na sve pozive, u Kraljevici i susjedstvu. Na svečanost otvorenja stadiona Milan Minta Ružić, na svečanost povodom ukidanja mostarine na Krčkom mostu, na koncerte u dvorcu Kraljevica, na vaterpolo turnire za Oluju.

Uvijek je mislio na Kraljevicu. Mnogi se sjećaju da je Ćiro na Oštro doveo kompletnu reprezentaciju Hrvatske nekoliko dana uoči brončanog pohoda u Francuskoj 1998. godine.

Jednom zgodom svoju je kuću pretvorio u hotel ugostivši igrače Dinama koji su igrali prvenstvenu utakmicu protiv Rijeke. Usred ljeta u hotelima mjesta niti za lijek. Legendarne Dinamove 1982. godine Ćiro se sjetio pionira Kraljevice. Tek što je Dinamo osvojio toliko željenu titulu, u svibnju se igralo finale kupa protiv Crvene Zvezde na Maksimiru. Zahvaljujući Ćiri, pioniri Kraljevice igrali su predigru na punom Maksimiru.

Posljednjih godina s Ćirom se često družio gradonačelnik Kraljevice Daliborom Čandrlićem.

- Ćiru sam bez obzira na nemalu razliku u godinama smatrao prijateljem. Tako se on u duhu svog karaktera postavio od starta prema meni, kliknuli smo si, bio je prosto pristupačan i bezgranično je “kužio stvari”. Bio je čovjek kojem je svijet bio premalena lopta. Svojim znanjem, postignućima, neiscrpnom energijom i posebnom karizmom kojom je zračio izlazio je naširoko i planetarno izvan okvira našeg malog grada, ali i cijele Hrvatske.

Pa ipak, kada bi boravio ovdje u Kraljevici, a u zadnje vrijeme je to bilo često, bio je sasvim jednostavan, običan, narodni čovjek koji se potpuno uklopio i saživio s našom malom zajednicom, uživao je u druženju s ljudima, i bio je doslovno samo jedan od nas. I mi smo Ćiru smatrali svojim.

Posebno u vrijeme korone naša su druženja bila česta. Svaki drugi dan je bio kod mene u uredu, popili bi kavu, popričali, šalili se da ću ga zaposliti kao konzultanta jer mi je nerijetko znao dati dragocjene savjete. Ako sam pak nekog trebao u Zagrebu i šire, a nisam znao kako do njega, Ćiro bi jednim telefonskim pozivom “spajao”. Imao sam osjećaj da su mu sva vrata otvorena, a tako je i bilo jer su ga ljudi smatrali legendom i običnim čovjekom. Gospodske manire i bosanski humor sipao je istovremeno i spretno kako samo on to zna, i na sve je pazio. On mi je prvi čestitao Novu 2023. godinu ranim jutarnjim pozivom.

Zacaklile bi mu oči kada bih mu rekao kako do neba poštujem i cijenim njegov doseg s vatrenima iz ’98., ali kako mi je prva misao i radost vezana uz njega osvajanje naslova 1982. s Dinamom i “delirij” 60.000 navijača, koji stoje poput sardina, izazvan njegovim izlaskom na atletsku stazu Maksimira s bijelim šalom. Nezaboravno.

Danas je Kraljevica tužna, bez njega više neće biti isto, nedostajat će mi kava, šega, njegovo prisustvo, falit će nam svima naša legenda Ćiro - ispričao je za Tuneru.info gradonačelnik Kraljevice Dalibor Čandrlić.

Kad smo posljednji put sreli Ćiru u Kraljevici nije krio oduševljenje predivnim kutkom svijeta u kojem bi uvijek nalazio svoj mir.

- Lijepo je u Kraljevici. Volim šetati, čovjek ovdje može uživati - ispričao je uvijek raspoloženi Ćiro kod kojeg riječi “žurim” ili “nemam vremena” nisu postojale u rječniku.

Ćiro nas je tek napustio. Danas su emocije kod svih koji su voljeli Ćiru, a nema tko ga nije volio, prejake. Nije bilo puno vremena za razmišljanje. No, kad se uhvati vremena, sigurno će se razmisliti o tome da jedan kutak Kraljevice dobije ime po svom najpoznatijem stanovniku.

Ćiro je rado dolazio i u Novi Vinodolski. Kao izbornik reprezentacije BiH na pripreme u Novi Vinodolski doveo je Begovića, Džeku, Pjanića i ekipu na pripreme uoči presudne kvalifikacije utakmice s Portugalom 2009. godine.

Dovodio je Ćiro na pripreme u Novi u ratnim godinama Dinamo, a potom je i za kineske trenerske epizode odabrao Novi kao mjesto za pripreme. Odigrala je reprezentacija BiH prijateljsku utakmicu protiv Vinodola na Bahalinu. Ćiro je u posljednje vrijeme često dolazio na ljetne zabave u Mitan Marini. Tako ljetos nije propustio peti rođendan marine i koncert Novih Fosila.

Ćiro je uvijek bio tu kad je trebalo pomoći malim, običnim ljudima. Posljednjih godina rado se odazivao na malonogometni turnir Centra za pružanje usluga u zajednici Izvor Selce u Crikvenici.

D.G.