Krajem mjeseca starta najjstarija regata na sjevernom Jadranu

PULA – Jedriličarski klub Delfin krajem ovog mjeseca organizira 18. po redu Brioni kup – najstariju međunarodnu regatu na sjevernom Jadranu klase krstaš. Plovi se na relaciji Pula – Fažana – NP Brijuni.

Poznata regata vuče korijene još iz doba Austrougarske, a navodno ju je utemeljio nadvojvoda Karl Stephan još 1896. godine. Regata se nije održavala u vrijeme rata i u vremenima kada je pristup Brijunima bio zabranjen.

Brioni kup ove se godine održava 30. travnja, no program počinje dan ranije – prvo registracijom sudionika u pulskoj luci u prostorijama JK Delfin, a potom i feštom dobrodošlice u luci kod RI gata.

Start regate je 30. travnja u 11 sati iz pulske luke, odakle se jedri put Fažane i oko NP Brijuni. Predviđeni dolazak na cilj je u 17 sati.

Jedrilice će biti razvrstane u grupe prema duljini preko svega (LOA), no u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih natjecatelja organizator može izvršiti pripajanje pojedinih grupa. Plovi se u tri divizije – regatna, obiteljska i vintage, a u ovu potonju ulaze jedrilice starije od 35 godina.

Startnina je besplatna, iako su dobrodošli dobrovoljni prilozi za regatu. Vezovi u pulskoj luci su također besplatni za sve natjecatelje s petka na subotu, a lokacija vezova je kod RI gata prema lučici Mandrač.

Najbolje natjecatelje očekuju i zanimljive, prigodne nagrade, a više o samoj regati možete pronaći na službenoj web stranici JK Delfin.

J.K.