KOŽINO Jedino mjesto na Jadranu bez porata i šetnice

KOŽINO – Naselje Kožino nalazi se na svega 5 km udaljenosti od Zadra i prema popisu iz 2011. godine broji nešto više od 800 stanovnika. Neki njegovi stanovnici su nam se i požalili da je to, kako kažu, jedino naselje na Jadranu koje nema nikakav porat, šetnicu uz more, niti išta što bi obilježilo činjenicu da se ovo mjesto nalazi uz more.

– Brodovi su vezani za muliće koje ljudi sami naprave i svake godine nam vitar razbije bar dva-tri kaića. Naravno da prije svakih izbora dobijemo obećanje kako kreće izgradnja lučice ili šetnice i onda, pogađate, od toga ne bude ništa – kazao nam je jedan stanovnik Kožina, naselja koje administrativno pripada Gradu Zadru.

Za lučicu postoji projekt, no on, kako se čini, stoji u ladici i čeka da se izvadi pred nove izbore, koji će uskoro.

Naime, o ovoj temi su u lipnju 2020. razgovarali zadarski gradonačelnik Branko Dukić s predstavnicima Mjesnog odbora Kožino. Tada je Dukić uz informaciju o razvoju projekta Aglomeracije Zadar –Petrčane kojim se gradi i sustav odvodnje u ovom zadarskom naselju. Tada je predstavio tek Idejno rješenje izgradnje komunalne luke Kožino te najavio izradu Glavnog projekta u skladu s Prostornim planom.

Pripremni radovi za lučicu u Kožinu započeli su prije otprilike godinu dana. Za izradu projektne dokumentacije za komunalne vezove (vezovi za brodice domicilnog stanovništva) angažirana je tvrtka Obala Split, a izradi se pristupilo terenskim radom na planiranoj lokaciji buduće lučice Kožino.

U akvatorijalnom dijelu  izvršeni su istražni radovi s ciljem utvrđivanja načelnih karakteristika morskog dna. Radovi su obavljeni penetracijskim ručnim sondama na trideset pozicija. I to je otprilike to.

Idejno rješenje buduće lučice Kožino

Nacrtali je jesu i obećali više puta, no, na pitanje KAD će krenuti radovi na lučici Kožino, odgovor nećemo dugo čekati, jer – lokalni izbori su blizu.

Zaključak je možda najbolje dao čitatelj koji na obećanja o lučici kaže:

– Ali mi to slušamo već 20 godina. U tome je problem… Bit će, bit će,.. Pa obećanje ludom radovanje.

Nadajmo se da ovaj put ipak neće biti tako.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

AGLOMERACIJA ZADAR-PETRČANE Kreću radovi u lučici Kožino